Dění kolem ČEZ odrazuje investory. Jeho akcií se štítí i ti, kteří dřív nakoupili balík

Akcie ČEZ mají lokální cenový vrchol za sebou. Mladí investoři slevu ignorují.

Akcie ČEZ mají lokální cenový vrchol za sebou. Mladí investoři slevu ignorují. Zdroj: Midjourney

Jsou výrazným hlasem generace, která už by na české státní penze příliš spoléhat neměla. Naučili se pohybovat ve světě investic, jenže nejsledovanější české akcii se i přes její nedávný pokles vyhýbají. Youtuber Ondřej Koběrský změnil svůj postoj k ČEZ kvůli záměru firmu zestátnit. Další oslovení třicátníci se těmto cenným papírům kvůli nejisté budoucnosti raději vyhýbají úplně. A to i přesto, že jasněji by o osudu akcií ČEZ mohlo být po pátečním vystoupení premiéra Petra Fialy na konferenci Česko na křižovatce.

„Investici do akcií ČEZ jsem zvažoval, nicméně můj závěr je prostý. Nerad hraju hry, kdy tahám za kratší konec provazu. Majoritní vlastník je stát, který zároveň tvoří pravidla hry, která mají přímý dopad na cenu akcie. Obecně dává investičně i životně smysl hrát hry, kde mám soutěžní výhodu. V téhle hře bych byl hejl,“ říká šéf advokátní společnosti smpl Kirill Juran, který zároveň na svém youtubovém kanále publikuje videa o světě financí a investic pro více než 13 tisíc odběratelů.

„Myslím si, že běžní investoři obecně přeceňují svoji schopnost porozumět situaci, odhadnout jednotlivé tlaky a zájmy a hlavně podceňují to, co nevědí. Měl jsem okolo známé, kteří nikdy neinvestovali, a přesto umístili velkou část prostředků do ČEZ, a mnozí na tom i vydělali. Zároveň spousta finfluencerů (finančních influencerů – pozn. aut.) ČEZ promovala. Je však dobré zmínit, že skutečnost, že někdo na investici vydělal, neříká nic o kvalitě rozhodnutí,“ dodává Juran.

Jedním z influencerů, kteří o investici do akcií energetické firmy mluvili pozitivně, je Ondřej Koběrský. Ten nedávno na YouTube uvedl, že ČEZ tvoří jeho největší investiční pozici.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!