Glosa Jany Havligerové: Kontrola nad kontroly

Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy (20.3.2020)

Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy (20.3.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Alena Schillerová během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny (20.3.2020)
Do Česka dorazily z Číny další ochranné pomůcky. Letadlo Smartwings přivezlo na pražské letiště 1,9 milionu roušek a 100.000 respirátorů. (24.3.2020)
3
Fotogalerie

Česko potřebuje postavit na nohy, zřídíme proto komisi. Samozřejmě vyšetřovací. Hned dvě opoziční strany Piráti a ODS chtějí detailně prošetřit ministerské nákupy zdravotnických pomůcek a vůbec všechna opatření, která kabinet použil proti koronakrizi.

Nic proti, kontrola vlády je výsostným posláním sněmovny. Má to ovšem svoje ale. Nákupy ministerstev vnitra a zdravotnictví bude prověřovat také Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho expertům snad poslanci nevěří? Práce NKÚ se ale odehraje mimo světla ramp, která potřebují k životu politici. Konstatovat poté, co úřad svou práci dokončí a popíše případné přehmaty, „my jsme to říkali“, politické body nepřinese.

To zasedání komise s pravidelnými tiskovými konferencemi je jiné kafe. Zvlášť když rozsah přijímaných opatření a zásahů byl tak velký, že skoro není možné, aby se přehmaty neobjevily. Komise, bude-li zřízena, může pomalu fungovat až do parlamentních voleb. Znovu. Nic proti kontrole, ale žádná komise Česko na nohy nepostaví.