Glosa Martina Čabana: Když jde šéf příkladem

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Ministr zdravotnictví Vojtěch už několikrát zopakoval, že platy v nemocnicích jsou pro něj pro příští rok uzavřená věc. Průměrný nárůst o sedm procent s důrazem na zlepšení odměn především u zdravotních sester ovšem vyvolal nevoli u České lékařské komory. Profesní organizace českých doktorů se na sjezdu usnesla, že trvá na desetiprocentním plošném nárůstu platů od ledna 2019.

Je to požadavek, který přichází s křížkem po funuse. Peníze na péči už jsou pro příští rok rozdělené, a jestli se dá ještě něco uhrát, tak snad na úrovni odborových organizací v jednotlivých nemocnicích. Prezident komory Milan Kubek je velmi háklivý na to, když někdo jeho organizaci viní, že se chová jako odbory. Není proto úplně jasné, proč se do ztraceného boje o deset procent pouští.

Sám Kubek si nicméně na sjezdu nechal zvýšit svou prezidentskou odměnu hnedle o dvacet procent na 115 tisíc korun měsíčně. Což je, pro srovnání, o 75 procent více, než bral loni průměrný lékař v české nemocnici. Prezident ČLK se zřejmě rozhodl jít ve zkrášlování výplatních pásek příkladem.