Glosa Martina Čabana: Lidovci na ostří nože

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek
Zleva první místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí (STAN) Vít Rakušan a předseda hnutí Petr Gazdík vystoupili 31. ledna v Praze na tiskové konferenci po zasedání celostátního výboru. STAN chce jít do voleb s KDU-ČSL, SNK-ED a regionálními stranami
Petr Gazdík
Petr Gazdík
Předseda STAN Petr Gazdík
6
Fotogalerie

Rozhodnutí lidovců, že nenechají svou tradiční značku rozpustit v nějakém novém volebním projektu, ale půjdou se STAN do voleb v klasické koalici, patří k odvážným. 

Samostatně lidovci v žádných sněmovních volbách po roce 1989 na deset procent hlasů nedosáhli. Jen v roce 2002 se v koalici s Unií svobody dobrali 14 procent. Ale tehdy původní projekt Čtyřkoalice, který se před volbami stihl rozložit, sahal podle průzkumů po dvacetiprocentní hranici, takže 14 bylo čiré zklamání.

Poslední volební model CVVM přisuzuje lidovcům 7,5 procenta hlasů a Starosty vidí s jedním procentem pod hranicí statistické chyby. Agenturu STEM bude mít případná koalice radši. Ta v lednovém modelu přiřkla KDU-ČSL 7,8 procenta a STAN 2,9.

Na základě tupé aritmetiky samozřejmě nelze usuzovat mnoho, ale tolik ano, že lidovci, kteří mohli mít v příštích volbách své jisté, se rozhodli vyběhnout na ostří nože. To je zkrátka jistým způsobem sympatické.