Glosa Pavla Otta: Čapí morálka

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia

Michal Murín
Čapí hnízdo
3
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš stupňuje tlak na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Babiš jako agent komunistické Státní bezpečnosti a člověk, který se podle české policie a úřadu OLAF spadajícího pod Evropskou komisi dopustil dotačního podvodu, argumentuje neuvěřitelně.

Tvrdí, že Murín nemá jeho důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. A Babišova vláda má důvěru? Nemá, a přesto provádí personální čistky a další nevratné kroky, což by podle ústavy rozhodně dělat neměla. A jak může bývalý udavač, který má spolu se svojí rodinou na krku trestní stíhání, kázat o morálce? 

Záležitost navíc zavání kvůli angažmá Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Jeho šéf Ivo Ištvan tedy poskládal střípky na Murína. V několika jiných kauzách je skládá už od roku 2013, kdy shodil vládu.

Dosud kromě nezdaněných kabelek tehdejší premiérovi šéfky kabinetu nic nevypátral. Ištvan proto měl ve funkci skončit. Asi z vděčnosti ke svým chlebodárcům, kteří ho v ní drží, teď shromáždil špínu na někoho, kdo jim vadí.

A jakousi zkaženou třešní na dortu je fakt, že Murínovo údajné pochybení má souviset s kauzou Beretta, v níž jde o vynášení informací z trestních spisů. Případ rozjel bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta, někdejší Ištvanův spojenec a už přes dva roky Babišův chráněnec.