Glosa Petra Peška: Koronavirový last minute

Nošení roušek je povinné.

Nošení roušek je povinné. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tisková konference po jednání vlády (22. 2. 2021): Zleva Jan Blatný (za ANO), Alena Schillerová (za ANO), Jan Hamáček (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO)
2
Fotogalerie

Vláda asi došla k závěru, že koronavirová situace je stále ještě málo dramatická. Vyhlašování i vcelku jednoduchých opatření, jako je používání lepší ochrany pusy a nosu ve vybraných prostorách, tak nechala na poslední chvíli. Téměř na hodinu dvanáctou, respektive půlnoční.

Nakonec nedošlo na původně avizovaný plán, tedy že dvojité roušky, respirátory apod. se zavedou už od úterka. Pouhé dvě a půl hodiny před tímto očekávaným startem ale od ministra zdravotnictví Jana Blatného přišla do médií informace, že tomu bude až o dva dny později.

Jistě, v tomhle případě to není žádná tragédie. Dva dny nic zásadního nezmění. Navíc, pokud se někdo bude řídit úterním termínem, jen líp. V obchodech, provozovnách služeb – tedy těch, co nejsou zavřené – ve veřejné dopravě a zdravotnických zařízeních bude o dva dny možná trochu bezpečněji.

Byť může být zarážející, že ve vládním nařízení není u respirátorů uvedena evropská norma EN149, která je známkou prověřené účinnosti, za to je zmíněna čínská verze KN95...

Celá věc také vypovídá ještě přinejmenším o dvou věcech. Pokračující malé předvídatelnosti a ohlašování nových opatření na poslední chvíli, často zbytečně. Nemluvě o matoucích změnách, jako s otevíráním/neotevíráním obchodů či škol.

Zároveň toto opatření přichází pozdě, a nikoliv jen o dva dny. Pokud je epidemiologický vládní tým přesvědčen, že to může v boji se šířící nákazou pomoct, mohlo to přijít už daleko dřív. A zároveň umožnit větší fungování ekonomického a společenského života za relativně bezpečných podmínek.

Samozřejmě bude záviset i na tom, jak budou nová pravidla lidé dodržovat. To už je ale jiná věc.

Nepředvídatelnost pak dál pokračuje i u výše zmíněných škol. Poté, co se od začátku března měli žáci a studenti postupně vracet do lavic, ale vzápětí zase neměli, tak po pondělním zasedání vlády není jejich návrat opět vyloučen.

. Ale klid, vždyť zbývá skoro ještě týden…