Igor Záruba: Vanilka u ledu

Vanilka

Vanilka Zdroj: Shutterstock

Je prakticky všude, aniž si to člověk uvědomuje, a s létem roste poptávka. Začínající sezóna však může být jiná než ty předchozí – oné pochutiny je méně. Na obchodnících pak bude, jakou cestu se vydají. Řeč je o fermentovaných nezralých tobolkách orchidejí rodu Vanilla. Tyto popínavé rostliny se pěstují na plantážích, plodit začínají ve 3. roce a jsou zakrucovány, aby nepřesáhly výšku 2 metrů. To kvůli dostupnosti pro dělníky, kteří ručně opylují květy.

A právě tito pracanti, konkrétně na Madagaskaru, udělali trhu s vanilkou čáru přes rozpočet. Na ostrově u jihovýchodního pobřeží Afriky, jehož produkce tohoto aromatického koření činí 17 procent HDP, vynese v dobrých letech pěstování této plodiny až 3000 tun tobolek, v horších letech 1200 tun.

Potíž je v tom, že do roku 2014 trvala nadúroda, a mnozí rolníci přešli kvůli nízkým cenám v rozmezí od 70 do 80 euro za kilogram na kakao a hřebíček. Vanilku, které se opět začíná dařit a „vystřelila“ na 200 až 300 eur za kilo, nemá teď kdo sklízet…

Takže co bude letos se zmrzlinami, pudinky, jogurty či kosmetikou, u nichž jsme si na vanilku zvykli? Jedni tvrdí, že to tak hrozné nebude, protože termínované nákupy této suroviny byly provedeny. Skokový růst cen se proto nečeká. Jenže pokušení zdražit nedostatkové zboží zůstává, varují druzí. Co myslíte, jak zareagují obchodníci v Česku?