Jakub Horák: Když se vlekař převlékne za diplomata, může na Hradě vyrůst i mešita

Mynář v Osvětimanech v roce 2016

Mynář v Osvětimanech v roce 2016 Zdroj: Profimedia

Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.
Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.
Prezidentův kancléř Vratislav Mynář (uprostřed) a mluvčí Jiří Ovčáček (vpravo).
Kancléř Vratislav Mynář u své vily (20.10.2021)
Kancléř Vratislav Mynář u své vily (20.10.2021)
8
Fotogalerie

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář odletěl minulou středu do katarského Dauhá a podle Hradu tam jel z pověření prezidenta Miloše Zemana osobně pozvat katarského emíra do České republiky. Cíl Hradu je jasný – ukázat prezidenta jako mocného hráče.

Prezident Zeman chce pozvat katarského vládce do Česka z jediného důvodu, totiž aby se s ním vyfotil a mohl vykládat občanům, že to on zařídil dodávky plynu. Je to zoufalý pokus ukázat prezidenta ke konci jeho volebního období jako někoho, kdo pro občany své země něco užitečného dokázal.

Jiný důvod tato podivná Mynářova diplomatická iniciativa, o které nevědělo ani ministerstvo zahraničí, ani vláda, mít nemůže. Prezident tak pokračuje ve své tradici sporné zahraniční politiky, díky které jeho poradce s fotkou Vladimira Putina na krytu mobilu jednal za Českou republiku v Moskvě a šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík vozil dopisy do Pekingu. Nyní za nás jedná kancléř bez prověrky, navíc obviněný z dotačního podvodu.

Že ta zahraniční politika prezidenta ještě baví! Nejprve mu totálně vybuchla čínská karta, protože slíbené investice nepřišly a jeho poradce Jie Ťien-ming hnije někde ve vězení. Potom Zeman psal do Ruska svému „příteli Putinovi", aby dodal do Čech vakcíny Sputnik – a Putin vzápětí rozpoutal největší válku v Evropě od druhé světové a z přítele je dnes šílenec.

Zeman je prostě takový, jak říkají Němci, „pechvogel“ – smolař, kterému se nic nedaří. Jak asi tedy může dopadnout jeho nejnovější zahraniční iniciativa? Nejspíš tak, že za plyn slíbí emírovi, že postaví na třetím nádvoří Pražského hradu mešitu i s minaretem a pak nám Katar vyhlásí válku.

Jediné, co nás může uklidňovat, je, že se čas Zemanova prezidentství chýlí ke konci. A je to konec smutný. Prezident vždycky brojil proti zneužívání institutu prezidentské milosti, a nyní sám udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi odsouzenému za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Mynářův podřízený dostal tříletý trest vězení, zaplatit také měl podle pravomocného rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu milostí vše prominul.

Nyní ten samý Mynář kdesi hovoří za Českou republiku v roli diplomata a dojednává tam bůhvíco. Což je vlastně jediné, co nám ještě dává jakousi naději. Vzhledem k tomu, že Hrad nikomu nesdělil, co tam v Kataru vlastně kancléř bez prověrky pohledává, tak se nám jeví jedna velmi slibná varianta.

Totiž ta, že nejde o ekonomickou diplomacii a budování prezidentova obrazu, ale že tam Mynář za státní peníze odletěl prodat vytěžený kámen nebo dříví z Lán a jde pouze o soukromý kšeft hradní partičky.

Autor je spisovatel a marketér