Jana Havligerová: Klondike skončil a začal

Ministr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovně Zdroj: ctk

V tomto listě jsme předpovídali, že poslední předprázdninové zasedání Poslanecké sněmovny nebude žádné drama. Měli jsme pravdu, byla to povedená fraška.

Šestihodinová parlamentní debata o zavedení elektronické evidence tržeb nepostrádala vlastnoručně vyrobené kulisy a postavy se předvedly, jak zákon žánru káže. Ministr financí Andrej Babiš se na jednání vybavil velkými maketami účtenek a demonstrativně s nimi obcházel jednací sál. S místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem se pak málem popral o fixu, s níž mu největší oponent předváděné účtenky chtěl a nakonec také počmáral. Samozřejmě nezůstalo jen u nonverbálních projevů.

Kalousek v gradující rozpravě Babiše postupně nazval pijavicí, klíštětem a tasemnicí a poslal šéfa státní pokladny „do karusele“. Ten zase Kalouska označil za sprosťáka a lháře, a navíc si plénu postěžoval, že mu lídr opoziční frakce poničil účtenku… Pokračování příště, na podzimních zasedáních sněmovny.

Na jednání o elektronické evidenci tržeb ministr financí odcházel se slovy: Klondike skončil. Možná. Ale zatímco o elektronické evidenci tržeb to platí podmíněně, o normě posilující pravomoci zpravodajských služeb se dá téměř s určitostí říct: Klondike začíná.

Zákon špionům dovolí snáze prolamovat daňové tajemství, od telekomunikačních operátorů budou dostávat podrobné informace.
V atmosféře naplněné strachem ze stoupající hrozby terorismu byla hračka zákon prosadit. Prakticky bez diskuze.

A zvýšená kontrola zpravodajských služeb, o které poslanci jaksi na okraj mluvili? Jistěže bude. Nejspíš až naprší a uschne.