Jana Havlingerová: V parlamentu to žije

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Poslanci ANO začali ve sněmovně blokovat vládní návrhy. Přesně řečeno ty, které tam předložili ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Takže se vládní koalice nedokázala dohodnout ani na novele zákona o zdravotním pojištění ani na novele zákoníku práce. Pěkná revanš za kritiku šéfa hnutí Andreje Babiše. Ale samozřejmě dál platí – nejsme politici, makáme. Když zrovna chceme.

Poněkud se nepovedla ani mimořádná schůze sněmovny o problémech s běženci. Začala v šest večer, a když se přiblížila devátá, po níž musí poslanci o pokračování debaty rozhodnout hlasováním, skončila. Nesešel se takový počet poslanců, aby sněmovna byla usnášeníschopná. Mimořádná schůze tedy skončila bez jakéhokoli výsledku. Ale žádný strach, v bezmála tříhodinové diskuzi zákonodárci jako jeden muž i žena nám občanům slíbili, že republiku před běženci rozhodně ubrání.

V Senátu se řeší problémy, které jsou jaksi lidštější, přímo se dá říct problémy všedního dne. Sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach se tak pokusil prosadit, aby policisté nesměli dávat dýchnout cyklistům. Důležitost navrženého zákazu se pokusil vlastní hororovou historkou podpořit i lidovec Jiří Čunek: Jel tak jednou po nejmenované vinařské stezce a potkal asi sto cyklistů, kteří vedli kola, neb byla avizována přítomnost policistů. Ti, co nesesedli, měli kvůli tomu problémy, a vše skončilo hromadným pádem. Tak někomu by se alkohol přece jen asi zakázat měl.