Komentář Davida Kocourka: Jak se má fintech k bankám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Aplikace fintech firem se na trhu objevují čím dál častěji. Jsou pro banky konkurencí, dodavatelem, či distributorem? Jsou vším zmíněným, ale každá z nich hraje jinou roli a musíme očekávat, že mnou rozlišené role jednotlivých fintech aplikací nemusejí být v čase stabilní.

Konkurencí jsou především fintech přístupy, které nabízejí transakční řešení. Tam jsou v mnoha případech v současnosti opravdu pružnější. Mají i globálnější dosah než největší světová bankovní jména či platební sítě. V neposlední řadě, je třeba si nalít čistého vína, že nabídka těchto fintech firem je i levnější. Dodavatelem můžeme nazvat ta fintech řešení, která od počátku spolupracují s nějakou finanční institucí, nebo dokonce i ta, která toto původně neměla v úmyslu, ale v nějaké fázi svého vývoje nakonec skončila pod křídly finanční instituce.

Distributorem jsou ta fintech řešení, která sice představují inovativní produkty, ale bez spolupráce s bankou či jinou finanční institucí se od počátku neobejdou, protože jejich produkt podléhá přísné regulaci, je kapitálově náročný nebo vyžaduje specifické bankovní know-how. To vlastně nakonec inovativní řešení, které fintech přináší, staví spíše buď do pozice jednoho z distribučních kanálů, nebo doplňuje stávající nabídku bankovních produktů.

Množina fintech firem není jednolitá a ať už je jejich role jakákoliv, tak pro bankovní prostředí představují inovátora ve všech ohledech a je nutné se jejich činností zabývat. Protože i dnešní distributoři mohou být zítřejší konkurencí. 

Autor je ekonomem Komerční banky