Komentář Julie Urbišové: Kam se vydá Ivanka Trumpová

Poradkyně a dcera prezidenta Trumpa - Ivanka Trumpová

Poradkyně a dcera prezidenta Trumpa - Ivanka Trumpová Zdroj: Reuters

Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem
Sponzoři a dárci se na mítincích Republikánské strany hrnuli mnohem ochotněji, když na nich byla Ivanka Trumpová.
Ivanka toho má s otcem mnoho společného.
4
Fotogalerie

Budoucnost devětatřicetileté Trumpovy dcery zajímá média a zřejmě i Republikánskou stranu mnohem více než osud jejího otce. Přesvědčivý, skoro až teatrální projev na nominačním republikánském sjezdu koncem srpna měl být podle amerických komentátorů začátkem právě se rodící politické kariéry prezidentovy dcery.

Je tady další člověk v Trumpově rodině s nálepkou úspěšného byznysmena, v tomto případě byznyswoman. Podle zdrojů z blízkého okolí rodiny, které citují přední americké deníky, se Ivanka vyznačuje stejnými charakterovými vlastnostmi jako otec – silnou vůlí a touhou po moci. Bude z ní kongresmanka? Bude v budoucnu kandidovat dokonce na prezidentku? Vrátí se do módního průmyslu, anebo se stáhne z veřejného života a vrátí se do svého bytu na Manhattanu? 

Ivanka Trumpová prošla za poslední čtyři roky výrazným vývojem, který v češtině známe také jako takzvané převlékání kabátu. Kdysi liberální Newyorčanka zvyklá na uvolněný životní styl lidí z módního a uměleckého světa, ve kterém se do doby nástupu do Bílého domu vesměs pohybovala, je dnes matkou tří dětí a velmi hrdou republikánkou s konzervativními postoji.

V Americe je jedním z důkazů těchto hodnot v první řadě postoj k potratům. Ivanka, jejíž hlavní náplní v Trumpově administrativě měly být právě ženské otázky, postavení na pracovním trhu nebo plánovaná rodičovská dovolená, se přiklonila na stranu pro-life (tedy proti potratům). A právě tento malý, ale velmi významný detail může být znamením toho, že si začíná připravovat půdu pro případnou politickou dráhu.

Když si Američané před čtyřmi lety Donalda Trumpa zvolili, psalo se o tom, že právě mladá dcera, která byla do té doby příznivkyní demokratů, bude mít na otce jakýsi umírněný vliv. V prvních měsících po Trumpově zvolení se dokonce uvažovalo o tom, že se místo Melanie Trumpové zhostí role první dámy. Melanie se nakonec do Bílého domu přestěhovala a Ivanka se stala i se svým manželem Jaredem Kushnerem součástí nejbližšího prezidentova poradního týmu.

Přede dvěma lety opustila svou módní značku a naplno se pustila do práce ve Washingtonu. Na otázky novinářů o své budoucnosti odpovídala dosud nejasně. Přesně před rokem v rozhovoru pro stanici NBC řekla: „Práce v Bílém domě bude vždy nedokončená. Už jsme toho tolik udělali, ale pořád to není dost.“  

Ivanka Trumpová s prohrou svého otce přijde o práci. Návrat do módního světa se zdá být už nereálný. Může být stejně jako před prezidentským obdobím součástí realitního byznysu Donalda Trumpa, ale jak komentáře zdůrazňují, vzhledem k několika kauzám ohledně Trumpových daní a podezření z manipulování s inauguračním fondem, to nebude zřejmě ta ideální varianta.

Politika se teď nabízí. Republikánská strana má před sebou obrovský úkol. Musí přijít na strategii, jak naložit s Trumpovou popularitou, protože i když si to mnozí nechtěli dlouho přiznat, Republikánská strana je dnes hlavně Trump, potažmo jeho děti. Ivanka, jak se ukázalo v posledních měsících kampaně, dokázala zaujmout ženy amerického venkova, a tak ji strana posílala na předměstí v takzvaných swing states, jako jsou Severní Karolína, Ohio, Florida nebo Arizona.

Kromě toho její přítomnost na mítincích měla ještě další efekt – sponzoři a dárci se hrnuli mnohem ochotněji, než když se neobjevila. Během devíti předvolebních fundraisingových akcí, na které byla Ivanka Trumpová pozvaná, vybrala strana 35 milionů dolarů.

Ve hře jsou pro ni podle zdrojů citovaných stanicí CNN do budoucna kongresové volby v New Jersey, anebo funkce guvernérky Floridy. Ostatně v Miami manželé tento týden zakoupili pozemek v hodnotě třiceti milionů dolarů a hodlají na něm vystavět rodinné sídlo. 

Na případnou funkci guvernérky si ale musí počkat. Jak poznamenal server Politico, na kandidaturu musí být minimálně sedm let floridskou rezidentkou.