Komentář Martina Čabana: Když je poražený vítězem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Předseda ANO Andrej Babiš
Vicepremiér Andrej Babiš hlasoval v Průhonicích mezi prvními
Předseda ANO Andrej \Babiš přichází do volebního štábu strany
Andrej Babiš, předseda ANO
Andrej Babiš
14
Fotogalerie

V senátních volbách tentokrát nebyly v sázce zcela zásadní věci jako třeba vládní většina. Přesto jsou jejich výsledky velmi zajímavé a budou mít velký dopad na politický život v Česku. Především na fungování vládní koalice. Celkem se čekalo, že krajské a senátní volby nebudou střetem mezi vládou a opozicí, ale hlavně mezi stranami vládní koalice.

Světla ramp byla nicméně zaměřena hlavně na souboj ČSSD a ANO a poněkud zapomněla na KDU-ČSL. Lidovci přitom roli třetího vzadu sehráli v těchto volbách bravurně. Solidní úspěch v krajích a naprostý triumf ve druhém kole voleb do Senátu ukázaly, že potenciál lidovců sahá dnes mnohem dál než jen ke klasickým šesti až osmi procentům věrného voličského jádra.

V prostředí zdecimované opozice a vypjatého střetu mezi dvěma většími koaličními stranami se lidovci pro spoustu voličů stali přijatelnou volbou a ČSSD i ANO s nimi v roce zbývajícím do sněmovních voleb budou muset počítat jako se zcela relevantní silou. Současně porostou i očekávání samotné KDU-ČSL, což se nepochybně projeví na chování lidovců ve vládě.

Sociální demokraté si vychutnali do dna pohár volební hořkosti, ale další vývoj je nejasný. Dosud byly stranické počty celkem jasné – proti Bohuslavu Sobotkovi a jeho věrným stálo takří- kajíc hradní křídlo, které od lánského puče vyčkávalo, až předseda klopýtne. To se teď skutečně stalo, jenže toto klopýtnutí ČSSD bylo spojeno i s pádem klíčových představitelů zemanovského křídla – Michal Hašek vyhořel ve svém kraji a Zdeněk Škromach byl poražen na hlavu v boji o Senát.

Další lánský host Jiří Zimola ve svém kraji naopak významně uspěl. Ve světle dalších výsledků ale na svého předsedu zaútočil jen mírně. Na březnovém sjezdu strany oslabeného Sobotku čekají nepříjemné chvilky, na žádnou velkou vzpouru to ale nevypadá. Zhroucení dosavadních mocenských siločar v ČSSD však Sobotkovi pozici nijak zvlášť neusnadňuje, a to ani pozici v čele vlády.

Paradoxně spokojený může být s volbami Andrej Babiš. Jen co překousne porážku v senátním klání, nepochybně mu dojde, že o moc lepší výsledek si nemohl přát. Je třeba mít na paměti, že pro Babiše jsou důležité jedny jediné volby, a to ty sněmovní. Ty rozhodují o vládě, moci a o skutečném celostátním vlivu. Však už se šéf ANO stihl vyjádřit o krajích jako o průtokových ohřívačích na peníze a o Senátu jako o drahé brzdě legislativního procesu. Jde mu o premiérský post, všechno ostatní je zcela vedlejší. Pokud by v nynějších volbách drtivě uspěl, mohli by voliči za rok, jak mívají v podobných případech ve zvyku, sáhnout k vyvažování, což by ohrozilo Babišův vysněný triumf. Pár hejtmanů a tři senátoři však po vyvažování nevolají a Babiš může rozvinout svůj volební potenciál, jak mu peníze a žaludek dovolí.

Žijeme ve zvláštních politických časech, když druhým vítězem voleb je fakticky jejich největší poražený. Ale je nová doba, zvykejme si.