Komentář Roberta Maleckého: Zemanův klid na (jadernou) práci

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že výsledek víkendových voleb nepovede k otřesům ve vládě Andreje Babiše. „Není naprosto žádný důvod, aby se vládní koalice otřásla v základech,“ řekl prezident Blesku a dodal: „Myslím, že se neodehrálo žádné zemětřesení.“ Říká-li Miloš Zeman, že k otřesům není žádný důvod, je třeba zpozornět. Prezident málokdy mluví do větru. Vzhledem k jeho slovům se dá předpokládat, že důvod k otřesům nejenže existuje, ale zemětřesení je přesně tím, čeho se Zemanovo hradní okolí obává.

Jde samozřejmě o ČSSD, kterou voliči vypakovali od uren s výpraskem, jaký tu dlouho nebyl. Za normálních okolností by Jan Hamáček právě svolával mimořádný sjezd, který by promíchal stranické pozice. A to nejen z hlediska uspořádání stranických orgánů strany, ale možná i vládního angažmá ČSSD. Zeman se naopak přirozeně snaží tlumit jakékoli signály, které by mohly Babišovu vládu rozkolísat. Proč, k tomu dojdeme.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna hned po volebním výprasku mluvil o rezignaci na stranické funkce. Leč o den později už bylo všechno jinak. „Obrací se na mě celá řada lidí, abych to nedělal,“ řekl Radiožurnálu Foldyna. Celá řada lidí je fajn, ale především se na poslance obrátil prezident republiky. Hned v neděli označil Foldynův úmysl za zbabělost. A světe, div se – Foldyna otáčí. Prudkým pohybům by se rádi vyhnuli i další Zemanovi lidé v ČSSD. Bývalý jihomoravský hejtman a lídr lánského puče Michal Hašek hodil vinu za debakl na Bohuslava Sobotku, tandem Hamáček–Zimola má prý plnou podporu až do příštího sjezdu.

A teď o co tu jde. Když se v červnu v zahradách Pražského hradu pálily rudé trenky, dokázal tento spektákl překrýt v týž den konanou schůzku prezidenta s premiérem a šéfem ČEZ Danielem Benešem. Důvody, proč Zeman nepotřebuje otřesy v Babišově vládě, hledejme hned pod „a“ jako atom – Rosatom, Dukovany, Temelín. Ještě v roce 2014 šly z ČEZ hlasy, že si ruskou účast na dostavbě jaderných bloků Česko neumí představit. Jenže tehdy byla čerstvá anexe Krymu, šéfem dozorčí rady ČEZ byl Václav Pačes a premiérem nebyl Babiš.

Leccos naznačuje i nedávná přestřelka mezi prezidentem a think tankem Evropské hodnoty. Zeman jej označil za příklad neužitečné neziskovky, která se míchá do politiky. Šéf Evropských hodnot Jakub Janda opáčil, že Zemanovi leží v žaludku kvůli rozkrývání jeho práce pro ruské zájmy v Česku. „Nyní konkrétně jak se snaží donutit vládu, aby dala zakázku na nové jaderné zdroje Rosatomu bez tendru. Přesně proto si Rusko Zemana kultivovalo už od počátku tisíciletí,“ citoval Jandu server iDnes.

Jaderné zakázky jsou jednoznačně leitmotivem Zemanova druhého prezidentského období. A zdá se, že je prezident po schůzce s Babišem a Benešem s vývojem spokojen. Žádný otřes, který by mohl tuto stabilitu rozkolísat, mu není po chuti.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org