Německý diář Petra Fischera: Důvěra v činy

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Když německá kancléřka Angela Merkelová při pondělní schůzce nabízela ruku svému ministru vnitra Horstu Seehoferovi, tak se jí dostalo odmítnutí a náznaku, aby se držela dál. Kvůli koronaviru.
Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
4
Fotogalerie

V těžkých dobách se sází na jistotu. Potvrzují to i nejčerstvější průzkumy volebních preferencí v Německu. Čím déle trvá koronakrize, tím více rostou preference vládní unie CDU/CSU.

V nejnovější prognóze společnosti INSA z počátku tohoto týdne se unie dostala výrazně přes 30 procent, což se stalo naposledy loni v dubnu. CDU/CSU by podle tohoto průzkumu volilo 33,5 procenta voličů, což je dokonce o půl procenta více než v minulých volbách v září 2017.

Zisky nejsilnější vládní strany jdou na úkor Zelených, jejichž ostrá opoziční rétorika teď přirozeně ztratila na síle. Prakticky všechny strany v Bundestagu momentálně totiž podporují vládní linii, což se projevilo i při hlasování o záchranných balíčcích, kde s vládou souhlasila i jindy hyperkritická AfD.

Němci také důvěřují svému ministrovi zdravotnictví Jensi Spahnovi z CDU. Ten od počátku koronakrize nabral výrazně na popularitě, s jeho prací je spokojen každý druhý Němec. Pro srovnání: českému ministrovi Adamu Vojtěchovi podle průzkumu SANEP pro televizi Nova věří jen každý dvanáctý občan, premiéru Babišovi každý pátý.

Spahn sice už vzdal svoji kandidaturu na nástupce Angely Merkelové a slíbil, že podpoří premiéra Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta, jeho dobrá práce během koronavirové epidemie a rostoucí důvěra občanů by ale ještě jeho rozhodnutí mohly zvrátit. Když se Spahn osvědčuje v tak rozsáhlé krizi, která je podle kancléřky největší výzvou od konce druhé světové války, nemohlo by ho ve funkci kancléře už nic překvapit.

Každopádně: koronavirus vzal v Německu vítr z plachet populistům, neboť teď rozhodují činy, ne silná slova. A CDU/CSU koná. Důsledně, bez hysterie a zmatků. A to se cení a u příštích voleb se na to nezapomene.