Pavel Otto: Obrana řeší, jak utrácet

O výdajích na obranu či blížícím se summitu NATO jednal v Praze na první oficiální návštěvě Česka předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel (vpředu). Poukázal na nízké obranné výdaje Česka, které je v poslední čtvrtině členských zemí.

O výdajích na obranu či blížícím se summitu NATO jednal v Praze na první oficiální návštěvě Česka předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel (vpředu). Poukázal na nízké obranné výdaje Česka, které je v poslední čtvrtině členských zemí. Zdroj: CTK

Ve výdajích na obranu je Česko v poslední čtvrtině zemí NATO, varuje druhý nejvýše postavený muž aliance Petr Pavel. V tempu zvyšování armádních rozpočtů pokulhávají s výjimkou Británie a Řecka všichni evropští členové NATO.

Že společná obrana leží na bedrech USA, se ví dlouho. Jenže bezpečnostní situace se zhoršuje, takže Evropa by konečně měla začít něco dělat. Místo toho řeší přísnější směrnici o legálně držených zbraních nebo zákaz rybářských olůvek.

Podobně jako předchozí summity NATO bude i ten varšavský apelovat na evropské členy a ti svým armádám možná mírně přilepší. Víc se asi nestane. Sobotkova vláda volání vyslyšela, přidává vojákům čtyři miliardy ročně. Ale strategické nákupy stále váznou. Úředníci teď údajně vyjednávají se Španělskem o dodávce tanků. Žádná koncepce přitom s takovou investicí nepočítá. Problém českého ministerstva obrany netkví tolik v nedostatku peněz jako v tom, zač je vlastně v daném roce utratit.