NATO kvůli Rusku vyztužuje Achillovu patu mezi Kaliningradem a Běloruskem

Cvičení NATO v Litvě

Cvičení NATO v Litvě Zdroj: CTK

Cvičení NATO v Litvě
Cvičení NATO v Litvě
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
Bombardér B-52 Stratofortresses
7
Fotogalerie
Ministři obrany Severoatlantické aliance se tento týden rozhodli vyztužit východní obranu proti Rusku. Vojáky NATO pošle i do neuralgického bodu, který generálům obranného uskupení nedává spát – do rovinaté oblasti Suwałki. Pouhých 65 kilometrů polského území tam dělí kaliningradskou enklávu od Běloruska, kde ruská armáda často pořádá svá vojenská cvičení.

V případě ruské agrese by obsazení hraniční oblasti znamenalo odříznutí pobaltské oblasti od zbytku aliance. Vyslání nových jednotek má být odpovědí na agresi Ruska na Ukrajině a celkovou zvýšenou vojenskou aktivitu v regionu. Do suwałské oblasti a Pobaltí aliance pošle celkem čtyři bojové skupiny po 800 mužích. Plán schválený ministry obrany by měli podepsat premiéři zemí NATO na summitu na začátku července. Nasazení nových vojáků se předpokládá na začátku příštího roku.

Vyslání jednotek do oblasti je kontroverzním plánem, který prosadilo Polsko a pobaltské státy. „Estonsko, Lotyšsko a Litva můžou případný nepřátelský postup zpomalovat a čekat na posily z NATO, pouze pokud dokážeme udržet oblast Suwałki,“ zdůraznil v květnu důležitost území polský ministr obrany Antoni Macierewicz.

Polsko původně žádalo o vybudování stálé vojenské základny, dosažený plán je spíše kompromisním návrhem, který by případnou agresi pouze zpomalil. Velení NATO nepokládá ruskou invazi za pravděpodobnou, přítomnost nových vojsk ovšem má mít odstrašující účinek.

Severoatlantickou alianci znepokojuje, že ruská armáda v Bělorusku a Kaliningradské oblasti čím dál častěji pořádá neohlášená vojenská cvičení. Obává se toho, aby se jedno z nich nepřešlo do bojového nasazení. „Je to jedna z nejmilitarizovanějších oblastí Evropy,“ řekl serveru Foreign Policy bezpečnostní odborník Jorge Benitez z think-tanku Atlantic Council.

V Kaliningradské oblasti sídlí ruská baltská flotila, která čítá 56 lodí. Nedávno se rozšířila i místní pozemní posádka. Podle litevského ministerstva obrany se „jedná o 30 až 35 tisíc mužů, dvě mechanizované brigády, stovky pancéřovaných vozidel,“ cituje Juezase Olezase server Rise News. „V Kaliningradu jsou silné protiletecké síly, které se modernizují.“

Podle zpráv litevské rozvědky také existuje podezření na přítomnost nejmodernějších ruských raket Iskander, které dokážou v okruhu čtyř set kilometrů zasáhnout cíl s přesností pět až sedm metrů. Ty by mohly vymazat výhody, které pobaltské státy nad početnější ruskou armádou mají – lepší organizaci a kvalitnější vzdušné síly.

V únoru americké ministerstvo obrany oznámilo, že svůj rozpočet pro své síly v Evropě v roce 2017 zčtyřnásobí na 3,4 miliardy dolarů. Důvodem je obava z ruské agrese a zpráva výzkumné společnosti RAND, podle které by NATO nebylo schopné Pobaltí za současného rozložení sil žádným způsobem ubránit. Americké síly v Evropě se rozšíří a budou více cvičit s aliančními spojenci.

Etnické napětí
Časopis Newsweek vyslovil obavy, podle kterých by Rusko mohlo využít etnického napětí mezi Poláky a Litevci v suwałské oblasti, kterou Polsko vyválčilo ve vzájemném konfliktu s Litvou po první světové válce. Historické křivdy se projevují dodnes. V hlasování z roku 2014 Litevci označili Polsko za druhou nejvíce nepřátelskou zemi, v říjnu minulého roku polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon, který by povolil užívání minoritních jazyků, včetně litevštiny.