Pavel Otto: Pevná hráz

zápisník, Pavel Otto

zápisník, Pavel Otto Zdroj: E15

O západních Čechách se kdysi tvrdívalo, že představují pevnou hráz socialismu. Už delší dobu se do role pevné hráze, byť proti komunismu a různým socialistickým experimentům, pasuje šéf ANO Babiš. V Havířově se teď rozpadla koalice tvořená babišovci a komunisty, když se tři zastupitelé za ANO přidali ke KSČM. Důvod konce této komunální vlády to prý ale nebyl.

Každopádně to dopadlo tak, že se komunisté dohodli se socialisty a ANO zůstalo mimo hru. Na některých radnicích se Babišovi prostě nedaří.

Daří se ale Praze a její primátorce Krnáčové, taktéž z ANO. Vedení města udělalo první krok ke stavbě pavilonu pro chov pandy velké. Na přípravu radní vyčlenili tři miliony korun. To ovšem zdaleka nebude stačit, odhadovaná cena výběhu se vyšplhá na dvě stě milionů. Další stamiliony pak spolkne pronájem zvířete, které Čína pražské zoologické zahradě laskavě zapůjčí. Vypadá to, že se z toho vyklube takový malý tunel Blanka.

Rezignaci šéfa Evropské komise Junckera nežádá jen ministr zahraničí Zaorálek, ale i konzervativní frakce europarlamentu. Juncker prý ztělesňuje selhání EU, patří k viníkům brexitu a rozhodně nedokáže zajistit potřebné reformy. Juncker a další lídři unie skutečně působí jako ufoni. Nebo jako někdejší generální tajemník KSČ Milouš Jakeš. Ten koncem osmdesátých let minulého století také vůbec nechápal, co se kolem děje.