Pavel Otto: Spokojení Češi

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Nový polský Sejm schválil během prvních padesáti dnů tři desítky zákonů. A to se v polských pravicových médiích objevují názory, že je vláda pomalá. Český parlament ani po dvou letech fungování Sobotkova kabinetu nepřijal žádnou z klíčových norem, o nichž se píše ve vládním programovém prohlášení. Podle průzkumů veřejného mínění to ale veřejnosti nevadí.

Premiér i ministr financí Babiš jsou stále nejlépe hodnocenými politiky, byť Sobotka obsazuje druhé místo. Babišovi přitom trvalo více než rok, než návrh na zavedení elektronické evidence tržeb, kterou tak vehementně prosazuje, vůbec vypracoval a předložil. Přitom sliboval, jak bude makat. Podobně je na tom socialistická mantra o prokazování původu majetku. Jistě, kdo ANO a sociální demokraty nevolil, nemá proč si stěžovat. Čím méně toho udělají, tím lépe, říká si. Asi právě tihle lidé odpovídají v průzkumech.

Neonacistický server White-Media zveřejnil další porci soukromé korespondence ministerského předsedy a Babišovy noviny se na ni opět vrhly jako supi na mršinu. Tyto listy už v minulosti vynikaly schopností získávat cíleně unikající policejní odposlechy a další, politiky zpravidla kompromitující, informace. Rozpatlávání obsahu Sobotkovy elektronické pošty je dost odporné, na práci obou plátků se vlastně nic nezměnilo. Jen je už delší dobu nad slunce jasnější, komu slouží.

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: