„Rudá Sára“ hýbe Německem. Talentovaná rebelka zdvihá prapor levicové revoluce

Sahra Wagenknechtová oznamuje založení nové politické strany

Sahra Wagenknechtová oznamuje založení nové politické strany Zdroj: ČTK / Bernd von Jutrczenka

Na německou politickou scénu rázně vstoupil nový aktér. Sahra Wagenknechtová je bezesporu inteligentní a kultivovaná politička, s patřičným rozhledem i dlouholetými zkušenostmi, která má schopnost vcítit se do problémů obyčejných lidí i odvahu pojmenovávat věci pravými jmény – bez ohledu na pozdvižení, které tím vyvolá. Její ideové politické kořeny jsou ovšem bez nadsázky extremistické a sama se čas od času dopouští toho, co vyčítá své politické konkurenci. Co všechno už má za sebou a s jakými záměry založila novou stranu, představující už pouhých pár dnů po svém vzniku významnou politickou sílu? Profil vyšel na Info.cz.

Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) je ve své podstatě odštěpenec levicové partaje Die Linke, jejíž frakci ve Spolkovém sněmu Wagenknechtová po čtyři roky vedla. 

Založení „aliance“ bylo oficiálně oznámeno 8. ledna na tiskové konferenci v Berlíně a do boje o voliče vyráží s dvouhlavým předsednictvím – vedle Wagenknechtové je v čele také poslankyně Spolkového sněmu Amira Mohamed Ali.

Z „nuly na čtrnáct“ za pět dní

V průzkumu INSA z 13. ledna se po explicitní zmínce možnosti volit zcela novou stranu BSW vyslovilo 14 procent dotazovaných. Podpora v mladších spolkových zemích je ještě vyšší. 

Sahra Wagenknechtová stabilně patří k nejoblíbenějším politikům v zemi a 17 procent obyvatel Německa by si přálo vidět ji v kancléřském křesle. Vedle tradičních fanoušků má potenciál oslovit také další skupiny jak protestních voličů, tak i trucujících nevoličů.

Má se v tuto chvíli demokrat radovat, že rostoucí oblíbenosti populistické AfD někdo konečně zatne tipec? Nebo se má přidat k těm, kdo Wagenknechtovou obviňují z brnkání na struny identitárního hnutí, homofobie, xenofobie, ukrajinofobie a antiamerikanismu? Je hrozbou pro demokracii? Kdo vlastně je Sahra Wagenknechtová? A o co jí jde?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!