Šašek provokuje: Český film versus česká literatura 2:0

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Dnešní den je v jedné věci unikátní, pomyslně si to totiž rozdala současná česká literatura s českým filmem. Šašek to klání sledoval celkem bedlivě a se zaujetím. A jak že to dopadlo? Pro literaturu debaklem a pro film triumfem.

Stále nevíte, oč jde? Inu, dnešek je dnem, kdy se do kin dostávají dva možná nejlepší české filmy letošního roku, Sedláčkova tragikomedie Rodina je základ státu a podivná trapnokomedie Petra Marka Nic proti ničemu. To jsou ty dva body zmíněné v titulku. Čeští knižní nakladatelé na dnešek připravili „monstrakci“ a na nebohé čtenáře vrhnou všechny své hlavní trumfy podzimního (rozuměj předvánočního, a tedy potenciálně nejúspěšnějšího) období. A právě tady si Šašek musí poškrábat zarostlou bradu, lehce pozdvihnout obočí a nasadit jízlivý úsměv.

S čestnou výjimkou dětské literatury, jejíž hodnocení je pro dospělého člověka nemožné, jde o knihy přinejmenším podezřelé. V čele jsou novinky dvou populárních mudrlantů, což je snad jediný relevantní termín, jímž lze označit Jiřinu Šiklovou a Tomáše Halíka. Šiklová po úvahách a radách přešla ke knize rozhovorů, čímž možná nechtěně přiznává vyčerpanost. Naopak Halík (opojen Čechům neznámým oceněním pro nejlepší teologickou knihu) se Úvahami na prahu tisíciletí snaží dále posilovat auru jediného relevantního filozofa dneška. Pak tu máme román pro ženy od ženy Miloše Formana nazvaný Nevěra po americku (vskutku něco podobného někdo chce číst?) a konečně novinku nejpřeceňovanější mladé autorky dneška Petry Soukupové nazvanou Marta v roce vetřelce. Překladové věci „velký knižní čtvrtek“ (jak akci nazval velkoobchod Kosmas a všichni to radostně přejali) zachraňují jen zčásti – nový Eco nejspíš nezklame, Keltův sen loňského nobelisty Llosy snad mile překvapí.

Jako PR akce nejspíš fajn, ale příště by se literatura měla raději vydat cestou filmu – moc nekřičet hlouposti a raději sympaticky šeptat.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.