Šašek provokuje: Sorry, ale pirátství v Česku je legitimní

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Hodně se kolem toho mlží, hodně se kolem toho žvaní a vůbec nejvíc se kolem toho lže. Co je to? Internetové pirátství a především jeho česká odnož. Pomiňme většinu argumentů pro a proti němu a ohýbání platných zákonů, s jakými přišlo několik samozvaných institucí. Místo toho se soustřeďme na jinou otázku. V měnících se systémech totiž vždy pokulhává princip legality za principem legitimity. Americká revoluce ani ta Velká francouzská nebyly legální stejně jako naše opečovávaná „sametová“.

Jejich legitimitu však dnes zpochybňuje málokdo. A přesně v situaci zlomu dvou pořádků se nyní nacházíme. Brekot hudebního, filmového a knižního průmyslu, že internet zabíjí jejich produkty, je už úsměvný asi úplně pro všechny. Přesto se snaží raději bránit status quo, než by jejich mozky vymýšlely nové cesty (jak ostatně velí historie). A pro mě nepochopitelně jim v tom vesele pomáhají mezinárodní instituce, které mají v úmyslu lustrovat soukromí lidí ještě více než po 11. září.

O legitimnosti pirátství však není pochyb, alespoň ne v české realitě. Americké zákony, jež nás dle vlastního prohlášení od března bude nutit dodržovat například server Google.cz, jsou totiž modelovány na americké prostředí. Tedy na situaci, kdy si člověk za cenu hamburgeru může na měsíc koupit přístup ke všem seriálům a filmům, jež existují. V Česku taková možnost není, nikdo tuto mou potřebu nenaplňuje, zatímco piráti ano. Navíc se nedomnívám, že by českým institucím vznikaly nějaké škody, protože české produkty budou tvořit minimální podíl na tom, co si čeští piráti nelegálně stáhnou.

Vím, že již vznikají projekty, které z pirátství i u nás udělají zbytečný relikt, ale zatím ještě nefungují. Dokud tomu tak nebude, mám pro všechny zuřivé odpůrce pirátství vzkaz: sorry, ale pirátství je tady legitimní. Tak se ho vzdávat nebudu.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí