Šašek provokuje: Tipy na léto aneb čemu se vyhnout

Letní prázdniny jsou tady, a tak je třeba upozornit, jakým lokalitám a aktivitám se vyhnout, aby člověk ty dva měsíce prázdnin přežil alespoň trochu ve zdraví a psychické pohodě. Šašek by jednoznačně vynechal následující věci, ačkoli z nejrůznějších důvodů mu to nebude dopřáno.

Kultura Vyhněte se všem festivalům. Filmovým, hudebním. Ve Varech klasicky nebude takřka nic zajímavého, Letní filmová škola je pro Pražáka dál než Měsíc od Země, většina hudebních festivalů nabídne neprůstřelné trio Chinaski–Tomáš Klus–Kryštof, a to Šaška vskutku nezajímá. Slušná divadla v létě nehrají, takže naštěstí i ty lze vynechat. V kinech půjdou kromě novinky Terrence Malicka Strom života jen samé tupé filmy, takže ani tam by člověk neměl chodit.

Sport Teplé letní měsíce nutí spoustu lidí vyrazit za sportem, takže potkáme spoustu olegínovaných cyklistů, vodáků a plavců. Většina lidí provozující tyto rozpustilosti se chová strašně, a to všude, kam je voda či silnice zanese. Venkovské hospody nevyjímaje.

Takže pokud se chcete vystříhat deseti- a vícečlenným skupinám se řvoucími kvítky, které si dohromady dají tři piva, dvě polévky, ale dělají hluk a ruch jako tři menší zoo, venkovské hospody v turistických oblastech vyškrtněte ze svého letního wish listu. Naneštěstí je třeba vynechat i veškeré koupací aktivity, protože, jak si všimli investigativci z České televize, během léta se utopí daleko nejvíce lidí vůbec. A přiznejme si, že potkat přenosový vůz ČT někde u vody, jak si reportéři dokazují svá zjištění, nechce asi nikdo z nás.

Cestování Chorvatsko, řecké ostrovy a místní hrady a zámky již jistě nelákají žádného slušného Čecha. Ale Šašek nedoporučuje ani následující: Polsko (důvody čistě osobní, navíc tam nic není), Německo (to jen proto, abyste se náhodou nedostali do zpráv kvůli nákaze průjmem), Francie (příliš mnoho hlupáků na kilometr čtvereční), Španělsko (jižnější podoba Francie). No a střední Čechy, protože tam dle ČTK vzroste počet vražd.