Spojené zasílání zpráv má zkrotit digitální obry. Fungovat to nebude

Aplikace

Aplikace Zdroj: Pexels

Nedávno představený kompromis nad důležitou budoucí evropskou legislativou Akt o digitálních trzích obsahuje hromadu velmi dobrých nápadů, díky nimž budou v EU o něco konkurenčnější obchody s aplikacemi, o něco slabší a transparentnější obří digitální platformy a podobně. Do konečného kompromisu, který je před schválením radou i Europarlamentem, se ale dostal mimořádně tupý nápad na „interoperabilitu“ aplikací pro zasílání zpráv.

Moudré bruselské hlavy napadlo, že by to mohlo dále oslabit tržní sílu velmi velkých platforem, které zároveň provozují různé messengery, jako je WhatsApp či Messenger (patří Facebooku), iMessage od Applu, Skype (a asi i Teams) od Microsoftu a Meet a Chat, jež patří Googlu. Plán je, že by v základních věcech, jako je posílání zpráv či obrázků, šlo třeba z WhatsAppu posílat zprávy do konkurenčního Skypu.

Jenže to je technický, bezpečnostní a celkově nedomyšlený nákladný průšvih první kategorie a výborná ukázka toho, jak se nemá dělat funkční regulace.

Psát z LinkedInu na seznamku Tinder?

Prvním problémem jsou samotné definice. Velké firmy, které návrh definuje jako společnosti s více než 45 miliony aktivních uživatelů měsíčně, totiž neposkytují jenom klasické aplikace jako WhatsApp. Třeba Microsoft má kromě Skypu i LinkedIn a ten také obsahuje chatovací část, kterou bude muset zpřístupnit konkurenci (možnost oslovit libovolného uživatele LinkedInu, a nikoli jenom vlastní kontakty je přitom nyní placená služba).

Video placeholde
Co je metaverse? • Videohub

Velká firma je i Salesforce s nástrojem Slack, který patří mezi nejoblíbenější pro řízení týmové práce (a obsahuje také chat, který by se měl otevřít třetím stranám). A v neposlední řadě třeba pod korporaci Match Group s tržní kapitalizací přes 30 miliard dolarů, jež tak také spadne mezi regulované, patří seznamka Tinder, jejíž chat bude asi také potřeba zpřístupnit konkurenci. Což by ovšem znamenalo dost zásadní narušení obchodního modelu této aplikace (jakkoli si o tom, jak morální tento obchodní model je, můžeme myslet svoje).

To, co vypadá stejně, není stejné

Dalším problémem je zcela vadná představa zákonodárců, na níž stojí celý návrh – tedy že jednotlivé systémy pro posílání zpráv jsou vcelku obdobné svými funkcemi, takže je možné učinit technické kroky, jimiž se zajistí vzájemná komunikace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!