Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet?

peníze

peníze

Poplatky u velkých bank mě už štvou! Co všechno si ti vydřiduši účtují? Podobné nářky bankovních klientů mají na svědomí nástup nových bank na český finanční trh. Která z nich nabízí nejlepší běžný účet?

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Velké banky si byly až moc jisté svou neotřesitelnou pozicí na trhu a svým klientům účtovaly spoustu nesmyslných poplatků. Nyní budou možná litovat a zkoušet všechny způsoby, jak si klienty udržet. Mnoho z nich si totiž zakládá běžné účty u nových bank, které se snaží nabídnout účty s mírnějšími, přehlednými nebo žádnými poplatky. Že to jde, předvedla nejdřív mBank a pak – Fio banka. Z družstevní záložny, jíž Fio byla, vyrostl ambiciózní bankovní dům, který v roce 2010 získal mnohá ocenění bankovních klientů i odborníků ze světa byznysu.

Nové banky, které se objevily v roce 2011 – Zuno, Equa a Air Bank –, tak už věděly, že klienty velkých bank skutečně zajímavou nabídkou skutečně přetáhnout na svou stranu. Nyní se však pionýři mBank a Fio dostávají do pozice, kdy budou muset své ovečky střežit před novými hráči. Přestože nové banky vyhlašují, že jejich hlavním rivalem jsou zaběhnuté bankovní domy, velký boj proběhne i o klienty, kteří mají rádi změnu a nebojí se experimentovat.

Který z nových běžných účtů je pro vás ten nejlepší? Vybíráte hodně z bankomatů, posíláte či přijímáte často zahraniční platby? Chcete mít možnost vybírat peníze na pobočce, nebo vám jde především o internetbanking? Na základě srovnání nejpoužívanějších bankovních služeb a poplatků vám poradíme, která z nových bank má pro vás nejlepší nabídku.

Equa BankEqua Bank

Měsíční vedení běžného účtu u Equa bank mají zdarma jen klienti, kteří ho „využívají aktivně“. To znamená, že na jejich účet v daném měsíci dorazilo alespoň 15 000 korun nebo mají ve všech produktech Equa bank uloženo minimálně 150 tisíc korun či u této banky splácejí hypoteční úvěr. Pokud nesplňujete ani jednu z těchto podmínek, musíte za vedení účtu měsíčně zaplatit 99 korun.

U Equa bank je možné vést účet také v dolarech a eurech, za každý cizoměnový účet však budete muset připlatit 29 korun měsíčně.

Abyste skutečně oslovili nespokojené klienty větších bank, je takřka povinností neúčtovat si žádné poplatky za domácí odchozí a příchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. V tomto duchu to funguje i u Equa bank. Za zahraniční příchozí platbu zaplatíte 99 korun, odchozí platba za hranice vás přijde na 199 korun.

Za vydání neembosované platební karty MasterCard neplatíte nic, její embosovaná varianta vás vyjde na 99 korun. U ani jedné z nich však neplatíte žádný měsíční poplatek. Vydání duplikátu platební karty vás přijde na 99 korun, její blokace je zdarma. Nevýhodou oproti konkurenci může být, že k běžnému účtu lze mít pouze jednu platební kartu.

Equa bank přišla se zajímavým řešením výběru hotovosti z bankomatů. Klienti nemusí řešit, kde se jaký bankomat nachází, protože platíte vždy 9 korun a nezáleží, které bance daný bankomat patří. A cestovatelé, pozor – toto pravidlo platí i pro zahraničí, což může být pořádné plus.

Výhody a nevýhody Equa bankVýhody a nevýhody Equa bankVýhody a nevýhody účtu od Equa bank

Equa bank má v České republice dohromady 12 poboček. Žádná však zatím není určena pro hotovostní operace. Pokud klient využije pro bezhotovostní operaci některou z nich nebo telefonního operátora, bude mu naúčtován poplatek 20 korun. Za výběr peněz na pobočce cizí banky zaplatíte 99 korun.

Zuno bankZuno bank

Dalším hráčem na trhu, který se snaží marketingově zaútočit na nespokojené klienty velkých bankovních institucí, je Zuno bank. Spadá však do skupiny Raiffeisen Bank International, takže o úplného nováčka se vlastně nejedná. Zuno představuje typickou internetovou banku, která umožňuje veškerou správu účtu po síti, a díky tomu je jeho vedení poměrně laciné. Běžný účet u této banky můžete mít v korunách, dolarech, eurech a librách.

Zuno bank nabízí dvě varianty běžného účtu. Za základní verzi Účet neplatíte žádný poplatek, varianta Účet Plus vás přijde na 68 korun. Zásadní rozdíl je v podstatě pouze v poplatcích za výběr z bankomatu. Pokud však zaplatíte platební kartou měsíčně alespoň 5 000 korun nebo na vašem účtu u Zuno bank bude 200 000 korun, neplatíte ani za variantu Účet Plus.

Pro obě verze osobního účtu platí, že odchozí a příchozí domácí platby nic nestojí, stejně jako trvalé příkazy a inkasa. Odeslání běžné zahraniční platby vás pak bude stát 280 korun, velkou výhodou však je, že přijaté zahraniční platby jsou zdarma.

K účtu u Zuno bank můžete zadarmo dostat embosovanou či neembosovanou platební kartu Visa. Za její vydání ani měsíční vedení neplatíte žádný poplatek. To samé platí, pokud budete potřebovat vytvořit duplikát nebo kartu blokovat. Podobně jako u konkurenční Equa bank můžete mít k běžnému účtu pouze jednu platební kartu.

Výběr z bankomatu „sesterské“ Raiffeisen Bank vás bude stát v základní verzi Účet 18 korun, získání hotovosti z jiného bankomatu vás přijde na 38 korun. Pokud využijete bankomat v zahraničí, tak vám bude stržen poplatek 80 korun. Pro variantu Účet Plus je stanoveno, že při výběru hotovosti alespoň 1 000 korun v bankomatu Reiffeisen Bank neplatíte nic, pokud si ale vyberete menší obnos, čeká na vás opět poplatek - 18 korun. Stejné jsou i poplatky za výběr z cizího bankomatu a z bankomatu v zahraničí.

Výhody a nevýhody účtu u Zuno bankVýhody a nevýhody účtu u Zuno bank Výhody a nevýhody účtu od Zuno bank

Jak již bylo řečeno, Zuno bank je především internetovou bankou, takže nemá klasické pobočky, ale pouze „Zuno zóny“, na těch opět nemůžete vkládat a vybírat hotovost. Výše zmíněné poplatky za platební operace se vztahují na internetbanking. V případě využití telefonického operátora si musíte připočíst 30 korun za jednu položku. Za výběr hotovosti na přepážce jiné banky zaplatíte 118 korun.

Air bankAir bank

Air bank, patřící investiční skupině PPF, sice na český bankovní trh vstoupí až v listopadu, její ceník je už ale známý. Běžný účet u Air bank můžete mít v korunách, dolarech nebo eurech. Stejně jako Zuno bank bude i Air bank svým klientům nabízet dvě varianty běžného účtu – Malý a Velký tarif.

U malého tarifu bude vedení účtu zadarmo, ale za jednotlivé dílčí služby budete muset platit. Například za jednotlivé odchozí platby do jiné banky v Česku, včetně trvalých příkazů a inkas, zaplatíte poplatek 5 korun. Příchozí platby jsou pak zdarma. Přijatá a odeslaná zahraniční platba bude stát klienta 200 korun.

Velký tarif vás měsíčně sice přijde na 150 korun, ale většina poplatků za běžné služby u něj odpadá. Zdarma jsou tak odchozí i příchozí platby, trvalé příkazy i inkasa. U zahraničních transakcí vám bude u příchozích i odchozích plateb účtován poplatek 200 korun. Zajímavým tahem Air bank je, že v rámci Velkého tarifu se může sdružit až deset účtů, za které pak platíte jen jeden poplatek. To je vhodné například pro rodiny.

K oběma tarifům běžného účtu v Air bank můžete dostat dvě embosované platební karty. Jejich vydání a měsíční vedení nestojí nic, stejně jako jejich zablokování nebo vystavení duplikátu. Za vydání třetí a každé další platební karty pak zaplatíte 300 korun.

V rámci Malého tarifu máte výběr hotovosti z bankomatu Air Bank zdarma, za výběr z bankomatu jiné banky platíte 25 korun. Stejný poplatek vám však bude naúčtován za výběr hotovosti na pobočce jiné banky a za výběr ze zahraničního bankomatu v rámci Evropské unie. Mimo Unii za tuto službu zaplatíte již 200 korun. U Velkého tarifu neplatíte nic za výběr z cizích bankomatů, ani za výběr hotovosti v jiné bance jak v tuzemsku, tak v rámci Unie. Mimo EU platíte 200 korun za výběr z bankomatu.

Vybírat však musíte s mírou. Air bank totiž pro použití Velkého tarifu zavádí pojem „princip rozumného využívání“. Pokud bude klient v rámci velkého tarifu využívat možnosti výběru z bankomatů a z poboček v jiných bankách a korunové platby do jiných bank mnohem více než ostatní klienti, bude upozorněn (jaká bude míra a jak to bude probíhat, je zatím otázka) a při dalším větším prohřešku automaticky převeden na Malý tarif, kde se za tyto služby platí zvlášť. Na druhou stranu ale Air bank přišla s myšlenkou, že pokud klient nebude z nějakého důvodu spokojený s nějakou službou či poplatkem, může si ho zkrátka škrtnout a neplatit (na praktické uplatnění jsme věru zvědavi).

Výhody a nevýhody účtu od Air bankVýhody a nevýhody účtu od Air bank Výhody a nevýhody účtu od Air bank

Air bank bude při svém spuštění otevírat 12 poboček, ve kterých bude 24 bankomatů, což na celou republiku není rozhodně moc. Výhodou ale je, že v těchto bankomatech bude možné i peníze ukládat, takže nepůjde o zcela bezhotovostní pobočky, jaké nabízí Equa a Zuno.

Fio bankaFio banka

Do přehledu nových hráčů na českém bankovním trhu jsme zařadili také Fio banku. Ta totiž velmi rychle ukázala, jakým směrem se mohou podobné projekty ubírat, a bude navíc s bankami, které své služby začnou nabízet v roce 2011, nejvíce srovnávána.

Vedení běžného účtu u Fio banky je zadarmo bez jakýchkoli podmínek minimálního obratu či nějakého podobného „háčku“. Zdarma jsou také všechny domácí příchozí a odchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. U Fio banky má klient také možnost vést běžný účet v cizích měnách – dolarech, eurech, librách, zlotých a forintech.

Za zahraniční odchozí platby vám bude stržen poplatek 250 korun, běžná příchozí platba pak stojí 100 korun. Pokud posíláte eura na Slovensko, nebo naopak z tohoto sousedního státu evropskou měnu přijímáte, nejsou vám účtovány žádné poplatky.

Za vydání neembosované (Maestro Fio Chip) ani embosované platební karty (MasterCard Standard Chip) nic neplatíte. U embosované karty však počítejte s měsíčním poplatkem 25 korun. Případná blokace platební karty je sice zdarma, vytvoření jejího duplikátu vás však vyjde na 250 korun. K běžnému účtu můžete mít i druhou platební kartu, pokud se však jedná o neembosovanou kartu zdarma, musíte se při týdenních výběrech z automatů a na pobočce dohromady vejít do částky 30 000 korun.

Pro získání hotovosti máte měsíčně možnost desetkrát zdarma vybrat peníze z bankomatů Pharro. Za výběr z bankomatu ČSOB zaplatíte poplatek 6 korun, bankomaty ostatních bank vás budou stát 30 korun. Při výběru z bankomatu v zahraničí platíte poplatek 80 korun a 0,5 procenta z vybrané částky.

Výhody a nevýhody účtu od Fio bankyVýhody a nevýhody účtu od Fio bankyVýhody a nevýhody účtu od Fio banky

Fio banka má v současné době 59 poboček, v jejichž pokladních hodinách můžete také ukládat a vybírat hotovost. Vklad hotovosti je zdarma stejně jako výběr hotovosti nad 1 000 korun. Pokud si na pobočku přijdete pro menší částku, tak vám bude naúčtováno 30 korun. Fio banka nenabízí možnost vybírat hotovost na pobočkách jiné banky.

Parametry jednotlivých účtů

Parametry jednotlivých účtůParametry jednotlivých účtů