Stanislav Šulc: Zábavné nesmysly

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Tvůrci populární animované satiry South Park známí svou aktuálností nejspíš sledují dění nejen v USA a okolí, ale také v České republice a v obávané V4. Jinak si nelze vysvětlit nejnovější díl devatenácté série odvysílaný minulou středu. Jeho tématem je boj proti imigraci, uzavírání hranic, stavění plotů a chránění statusu quo. Že se to týká spíše Maďarska?

Možná také trochu, ale i další motivy odkazují na nás. Jedna z klíčových postav epizody, učitel Mr. Garrison, zpívá tklivou píseň, jejíž název Where My Country Gone lze bez obav přeložit Kde domov můj. Když ji zpívá, divák si nemůže nevzpomenout na současný sentiment po zašlé slávě Čechů stále častěji projevovaný na Václaváku.

Na českou realitu by pak mohl odkazovat také jeden ve zmíněné epizodě vyobrazený prezident. O něm jeho spoluobčané a voliči říkají zhruba následující: Byl tam jeden vtipálek, který neustále říkal samé zábavné nesmysly. Pak prohlásil, že tedy bude kandidovat na prezidenta, a nám to přišlo jako další skvělý vtip. Pak mu všichni dávali hlasy, protože to vypadalo jako strašná sranda. A když jsme se dosmáli a začali si říkat „Konec srandy, kdo tedy bude prezidentem?“, on už byl v úřadu.

Dobře, připusťme, že nešlo o naši hlavu státu, ale o Donalda Trumpa. Zase však alespoň víme, kdo bude Trumpovi v primárkách i případném boji o Bílý dům opravdu hodně držet palce. Prezident Zeman by si s ním jistě rozuměl daleko více než s Hillary Clintonovou. A pak že jsou seriály jen pouhou zábavou! Přitom z nich lze vyčíst více, než by jeden chtěl.