To nejhorší je za námi. Ekonomika začíná růst

Zdá se, že potíže v globálním dodavatelském řetězci jsou za námi. Na snímku terminál kombinované dopravy v Mošnově.

Zdá se, že potíže v globálním dodavatelském řetězci jsou za námi. Na snímku terminál kombinované dopravy v Mošnově. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
2
Fotogalerie

Do tohoto týdne jsme vstoupili s optimistickým konjunkturálním průzkumem za duben. Ten ukázal pokračující zlepšování nálady napříč českou ekonomikou. Ukazatel podnikatelské důvěry se tak již vrátil na svůj dlouhodobý průměr.

Spotřebitelský sentiment se ještě na konci loňského roku nacházel na nejnižší úrovni od konce devadesátých let, dubnové číslo již bylo nejvyšší od října 2021, i když stále pod historickým průměrem. Každopádně výsledek je povzbuzením nejenom pro naši makroekonomickou prognózu, jejíž aktualizovanou verzi jsme vydali právě včera, ale samozřejmě především pro tuzemské firmy a domácnosti.

Již v naší lednové předpovědi jsme konstatovali, že mělká recese byla pouze záležitostí druhé poloviny loňského roku. Drtivá většina tržních ekonomických prognóz včetně veřejných institucí jako Česká národní banka či ministerstvo financí vesměs čekala ještě během prvního čtvrtletí letošního roku mezikvartální pokles. V Komerční bance jsme ale sázeli na minimální vzestup o 0,1 procenta, přesto vzestup. Nyní je naše přesvědčení ještě silnější.

První tři měsíce roku 2023 podle nás vykázaly mezičtvrtletní růst českého hospodářství o 0,2 procenta. A ještě lépe to vypadá u našeho klíčového obchodního partnera. V případě německé ekonomiky předpokládáme mezičtvrtletní nárůst tamní ekonomiky během prvního kvartálu o 0,4 procenta. Zdá se, že potíže v globálním dodavatelském řetězci jsou za námi. Zveřejněné evropské indikátory, a to nejenom z německého průmyslu, nadále příjemně překvapují.

Jak to nakonec za první čtvrtletí dopadlo, to se dozvíme hned v prvním květnovém pracovním dnu. I námi předpokládaný mezičtvrtletní vzestup o 0,2 procenta, který patří k nejoptimističtějším na trhu, bude ale znamenat meziroční pokles (–0,1 procenta). Média i někteří politici se nám budou snažit vsugerovat, že jsme v recesi. Nejsme. Již během letošního třetího čtvrtletí se vrátíme na předpandemickou úroveň, kde bohužel stále jako téměř jediní ze zemí EU spolu se Španělskem nejsme.

Autor je hlavní ekonom KB