Zápisník Daniela Nováka: Cvrččí chleba místo housliček

Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon

Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon Zdroj: archiv

Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
18
Fotogalerie

Díky takzvanému černému pátku se majetek zakladatele Amazonu Jeffa Bezose poprvé dostal přes sto miliard dolarů. Může za to růst cen akcií největšího světového e-shopu během předvánočních nákupních akcí. Do toho ale zaměstnanci v německých a italských skladech Amazonu stávkují za vyšší mzdy. Pokud by se takové hnutí skutečně rozšířilo, bylo by černých dní pro Bezose určitě víc než jen pátek.

Ve Finsku jako v první zemi na světě bude možné zakoupit chléb upečený z cvrčků. Bochník jich bude obsahovat asi sedmdesát, a to v podobě cvrččí mouky. Z celkové hmotnosti pecnu bude tato ingredience zatím dělat asi jen tři procenta. Avšak fandové alternativní stravy se určitě u země držet nebudou. Zvláště celozrnná, pardon vlastně celocvrččí varianta pečiva by mohla být zajímavá.

Výrobce tramvají, lokomotiv a vlaků Škoda Transportation nakonec koupil nejbohatší Čech Petr Kellner. Danielovi Křetínskému by sice akvizice vzhledem k jeho průmyslovému portfoliu dávala větší smysl, ale holt asi „Kelly“ zatlačil na pilu víc.

Snad se mu bude dařit vyjednávání s veřejnou správou o koupích dopravních prostředků bude více než prosazování developerských projektů. Protože v Praze ani takováto těžká váha nedokázala úředníky o svých realitních záměrech přesvědčit. Pražský developerský byznys nakonec Kellner raději rozprodal.

České domácnosti si v roce 2018 připlatí za elektřinu a pravděpodobně i za plyn. Stranou důvody pro zdražování. Ty jsou například u plynu takové, že byly mírné zimy a celkově klesá spotřeba, takže se distribuci zvyšují náklady. Něco na tom samozřejmě je.

Spíše je ale vývoj zajímavý ve srovnání s růstem mezd. Protože právě podobné náklady - samozřejmě v čele s máslem - nakonec dokážou zaměstnancům vytáhnout z kapes, oč si přilepšili. On si totiž byznys vždycky najde cesty, jak si vzít zpět, co mu bylo odňato.