Zápisník Daniela Nováka: Sedm polnic

Zdroj: Profimédia

Úvěry České republice zdražují. Může za to koruna. V okolních zemích platících eurem si půjčují levněji. Eurozóna je totiž podle analytiků větším a důvěryhodnějším celkem. Česko s eurem by si mohlo půjčovat za třetinu toho, co teď. Zkrátka koruna nad zlato.

Objem hypoték loni klesl o dvě miliardy na 224 miliard korun. Banky čelí přísnějším pravidlům uvaleným Českou národní bankou. Za výsledkem je ale také mnohem prostší fakt. Nemovitosti jsou už prostě tak drahé, že na ně lidé nemají. Až to praskne, mnozí zjistí, že nemají ani na to, co si s výhodnou hypotékou koupili.

Jestli si však někdo myslí, že v realitách panuje kdovíjaká bublina, nechť pohlédne do světa kryptoměn. Ta s názvem ethereum loni meziročně zpevnila o třináct tisíc procent. Jeden z jejích tvůrců věští svému dítěti i jeho kryptosouputníkům zhroucení. Až praskne tohle, přidají se k tomu nemovitosti, dluhopisy a další investiční hitovky, může rovnou zaznít sedm polnic. 

Pokud by si čtenář myslel, že ho v tomto zápisníku ušetříme nejzásadnější události, která začne v pátek odpoledne, mýlil by se. Význam nadcházejících dnů totiž pominout nelze. Je na svobodné volbě každého, jak s tím naloží. Ano, je to za dveřmi: víkend!