Zápisník Jana Vávry: Korporát na ráně

Mark Zuckerberg při slyšení v americkém Kongresu

Mark Zuckerberg při slyšení v americkém Kongresu Zdroj: ČTK

Facebook
Staroměstské náměstí v Praze
Praha
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě
Peru
7
Fotogalerie

Mark Zuckerberg to má se svým byznysem stále náročnější. Francie a Německo natvrdo sdělily, že digitální měnu z dílny Facebooku na svém území nepovolí. Pokud bylo oznámení projektu libra důvodem pro nezkušené investory k sázce na kryptoměny, nyní by měli sázet ještě více.

Na rozdíl od facebookové libry takový bitcoin o licenci žádat nemusí. Decentralizovaná kryptoměna ani nemá nikoho, kdo by mohl jejím jménem oficiálně jednat. V tomhle oboru bude cenotvorba ještě zajímavá.

Byty v Praze ne a ne zlevnit. Ve své drahotě vůči zbytku země se mohou měřit i s New Yorkem. Tam však stále více lidí řeší situaci radikálně. Z Velkého jablka prostě odcházejí. Agentura Bloomberg napočítala 277 emigrantů denně. Že by scénář pro Prahu?

V dalších vzdálených končinách jako by se naopak v Česku inspirovali. Při prohlížení brožurek o Peru se lze dočíst, že do řady národních parků není oficiálně povolen vstup bez místního průvodce. Vše ale zachraňuje dodatek, že v praxi není nařízení příliš vymáháno. A jsme doma.