Německo se bojí, že digitální měny podkopají suverenitu státu. Jejich technologie ho ale láká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
Bankomat na bitcoiny
Logo Facebooku na obrazovkách burzy Nasdaq
Deutsche Bank
9
Fotogalerie

Blockchain jako technologickou novinku vítáme, vůči virtuálním měnám jsme ale obezřetní. Tak by se dal shrnout přístup německých institucí k inovacím v oblasti finančnictví. Strategii, která obsahuje mimo jiné boj proti zavádění paralelních měn korporací typu Facebook, ve středu schválila tamní vláda.

Ústřední technologií virtuálních měn bývá takzvaný blockchain, tedy forma decentralizované databáze, a právě ta se má stát jedním z nástrojů transformace německé ekonomiky. "Chceme být v čele a dál posilovat pozici Německa jako předního technologického místa," prohlásil ministr financí Olaf Scholz. Dodal, že technologie blockchain by k tomu mohla přispět, protože je stavebním kamenem budoucího internetu.

"Zároveň ale musíme chránit spotřebitele a státní suverenitu," řekl Scholz. Doplnil, že základním prvkem státní suverenity je vydávání měny a Německo tento úkol nepřenechá soukromým společnostem. Naráží tím na snahy Facebooku zavést vlastní digitální měnu, která má z principu blockchainu rovněž vycházet. Na rozdíl od kryptoměn jako bitcoin má být ale facebooková libra prosta výraznějších výkyvů své hodnoty. Aby lépe obstála coby běžné platidlo, tvůrci libry chtějí její hodnotu navázat na koš zavedených platidel.

V souladu s německou vládní strategií jako by byly kroky největší tamní banky Deutsche Bank, která se nedávno připojila k blockchainovému projektu finančního domu JP Morgan. Iniciativa nese název Interbank Information Network (IIN) a slouží k efektivnějšímu sdílení informací mezi finančními institucemi. Má přispět k například k rychlejším mezinárodním platbám. IIN funkčně vychází z etherea, což je technologická platforma po bitcoinu druhé nejhodnotnější kryptoměny. Součástí IIN je zatím na 320 bank, informoval portál listu Financial Times.

Další aktivity Deutsche Bank by v této oblasti mohl podpořit také záměr německé vlády umožnit zavadení elektronických dluhopisů založených na blockchainu. Letos se chystá Berlín přijít s návrhem příslušné legislativy.

Blockchain je specifický druh databáze, de facto internetová kniha účetních záznamů. Na rozdíl od běžných databází je decentralizovaná, tedy nemá žádného centrálního správce. Její chod a důvěryhodnost zajišťuje velké množství na sobě nezávislých počítačů po celém světě. Do širšího podvědomí se tato technologie dostala díky kryptoměnám, pro jejichž správu se používá.

Na kurz nejrozšířenější digitální měny ale dění kolem facebookové libry nemělo výraznější vliv, bitcoin se od začátku týdne udržuje v relativně stabilní poloze těsně nad 10 tisíci dolary za virtuální minci.

Přísnější přístup ke kryptobyznysu

Přestože se zavedené kryptoměny jako bitcoin, litecoin či ether z principiálních hledisek od projektu Libra liší, Německo se bude přísněji dívat i na ně. Přesněji řečeno na firmy, které s těmito virtuálními měnami obchodují, typicky jde o směnárny a burzy. Od příštího roku začne platit regulace, podle které budou muset být provozovatelé držiteli příslušné licence. Ta má podle serveru Cointelegraph zajistit, že je jejich byznys v souladu se zákony proti praní špinavých peněz.