Praha chystá nová pravidla privatizace, prázdné byty mají zůstat městu

Pražské Rašínovo nábřeží

Pražské Rašínovo nábřeží Zdroj: Tomeš Michael / E15

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Prázdné byty v privatizovaných domech by nově mohly patřit městu, slibuje pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Radní chce připravit nová pravidla pro privatizaci bytových domů, které by to umožnily. V některých domech, které jsou určené k privatizaci, je totiž řada prázdných jednotek, současná pravidla ale vysloveně stanovují, že se mají všechny byty prodat nájemníkům.

Nově by podle Zábranského mohlo město vstoupit v privatizovaných domech do družstev a byty si ponechat. K privatizaci je v Praze momentálně určeno 250 bytů. „Nová pravidla pro privatizaci chceme předložit do října,“ řekl Zábranský na jednání zastupitelstva. Na novém opatření se shodla koalice Pirátů, Prahy Sobě, TOP 09 a STAN.

Opozice a někteří obyvatelé privatizovaných domů si však stěžovali, že koalice opakovaně mění pravidla v průběhu privatizací, kvůli čemuž dochází podle nich k průtahům. K některým přislíbeným privatizacím ani nemá vůbec dojít.

„Takto se bytová politika vytvářet nedá,“ reagoval například zastupitel za ANO Ivan Pilný. „Vy děláte vše, abyste privatizaci zpomalil a ztížil,“ řekla zastupitelka Alexandra Udženija z ODS na adresu Zábranského.

Magistrát a městské části nyní spravují zhruba dva tisíce prázdných obecních bytů, řada z nich je však v neobyvatelném stavu. Radní proto chtějí byty opravit a pronajmout je.

Opozice kritizovala koalici, že způsob přidělování obecních bytů je nespravedlivý, podle Udženije například zvýhodňuje lidi bez domova na úkor matek samoživitelek. „Z žádostí, co jsme zatím dostali, tak nevychází z bodových hodnocení nejlépe lidé bez domova, ale jsou tam zvýhodněny rodiny, senioři a lidé s postižením,“ řekl Zábranský. Praha nyní vlastní přes 31 tisíc obecních bytů.