Kryptoměnu libra od Facebooku nelze v Evropě povolit, uvedl francouzský ministr financí

Bruno Le Maire

Bruno Le Maire Zdroj: profimedia.cz

Plánovanou digitální měnu libra americké internetové společnosti Facebook není možné v Evropě za současných podmínek povolit. Prohlásil to francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Měna podle něj představuje hrozbu pro finanční systém i suverenitu vlád a vytváří prostor pro zneužívání dominantního postavení na trhu, napsala agentura Reuters.

„Všechny obavy ohledně libry jsou vážné. Chci proto jasně říci, že za těchto podmínek nemůžeme povolit rozvoj libry na evropské půdě,“ uvedl ministr. „Tato privatizace peněz v sobě zahrnuje rizika zneužití dominantní tržní pozice, rizika pro suverenitu a rizika pro spotřebitele i pro podniky,“ řekl rovněž.

Facebook, který provozuje největší internetovou sociální síť na světě, představil plán na vytvoření digitální měny s názvem libra letos v červnu. Evropští regulátoři už zkoumají, zda plánovaná digitální měna nebude mít negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Le Maire v červnu prohlásil, že Facebook musí zajistit, aby nová měna nepoškozovala spotřebitele a nebyla používána k nezákonným aktivitám. „Nástroj umožní Facebooku shromáždit miliony a miliony údajů, což posiluje mé přesvědčení, že je zapotřebí velké digitální firmy regulovat,“ uvedl tehdy v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe-1.

Ohlášení nové měny vyvolalo znepokojení i mezi dalšími politiky, regulátory a centrálními bankéři. Člen Výkonné rady Evropské centrální banky Yves Mersch začátkem září například varoval, že nová měna by mohla podkopat schopnost ECB stanovovat měnovou politiku.