Zápisník Jany Havligerové: Medvědi jsou potížisté

Panda

Panda Zdroj: iStock.com

Kabinet Andreje Babiše se odhodlal k razantnímu kroku. Oznámil, že schválil největší rušení úřednických míst od zavedení služebního zákona. Napřesrok jich ubude 852. Dvě třetiny z nich jsou dlouhodobě neobsazené pozice. To chtělo odvahu. 

Vyjasnily se i zmatky kolem e-neschopenek. V polovině příštího roku začnou lékaři ty vystavené posílat České správě sociálního zabezpečení. Mohou ovšem používat i papírové a ty rovněž dodávat ČSSZ. Zaměstnavatelé, jimž měly e-neschopenky usnadnit kontrolu nemocných zaměstnanců, do systému nebudou mít přístup, sociálka jim – na vyžádání – neschopenku příslušného maroda do osmi dnů dodá. Brilantní řešení, blahopřejeme.

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek utrpěl před nadcházejícím sjezdem KDU-ČSL, na němž se bude volit nový šéf strany, citelnou porážku. Medvěda potulujícího se po regionu se nepodařilo ani odchytit, ani odstřelit, jak navrhoval. Jeho straničtí rivalové teď vědí, že Čunek není ani tak rozhodný, ani tak lstivý, jak si mysleli.

S medvědovitými je vůbec potíž. Pražská zoo pozastavila projekt expozice pand velkých, a tím rozdmýchala spor, kdo může za to, že žvýkač bambusu do metropole nedorazí. Šéf zoo tvrdí, že je to vina prezidenta, Zeman hází odpovědnost na hlavu ředitele zoo. Jak konstatoval náměstek primátora Petr Hlubuček, panda dnes skutečně není na pořadu dne.