Zápisník Jany Havligerové: Politici vědí jak na to

Jednání sněmovny

Jednání sněmovny Zdroj: Blesk/Michal Protivanský

Jednání sněmovny
Jednání sněmovny
Jednání sněmovny
4
Fotogalerie

Hádky ve vládě kvůli přebytku loňského rozpočtu pokračují, další kolo je ohlášeno na dnešek. Ministr financí dopředu varuje, že přebytek nelze využít na důchody nebo investice, neb jeho úřad už peníze poslal na splacení části státního dluhu.

„Snížili jsme státní dluh o 60 miliard za minulý rok a každého našeho občana jsme oddlužili o 6620 korun,“ prohlásil Andrej Babiš v České televizi. Škoda že nedodal i údaje, které jeho úřad zveřejnil hned den poté. Státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o zhruba 175 miliard korun na 1,789 bilionu. Na každého Čecha tak připadá dluh ve výši 169 tisíc korun.

Prezident republikyMiloš Zeman odpálil minulý týden „další šrapnel“. Volební tým, který mu má zajistit úspěch v prezidentské volbě, povede jeho žena Ivana. Zeman nálož odjistil v pravidelném pořadu TV Barrandov – to je ten, v němž nevede osobní kampaň ani nevyhlašuje svůj program pro nové funkční období a moderuje ho manželka hradního kancléře Mynářová. Firma Pražský hrad, s. r. o., šlape jako hodinky.

Na závěrmalý úkrok z politiky. Podle klimatických prognóz by Praha měla v blízké budoucnosti zažívat stejná vedra jako například španělská Barcelona. Metropole je ovšem připravená. Z návrhu Strategie adaptace na klimatickou změnu vyplývá, že dlouhodobému oteplování by se mělo čelit stromy nebo zahrádkářskými koloniemi. Ještěže politici vědí jak na to.