Zápisník Jiřího Liebreicha: Drahé Vánoce

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Drahé Vánoce Největšímu českému e-shopu rostou rekordním tempem prodeje hraček. Děti se mají evidentně na čtyřiadvacátého proč těšit. Ročně prodá jednička českého trhu v průměru půl milionu hraček, za poslední čtyři roky jejich hodnota přesáhla miliardu korun. Avšak v porovnání s hračkou, kterou nadělil premiér Andrej Babiš žákům, studentům a seniorům z veřejných peněz, zůstávají autíčka a panenky od rodičů jen chudými příbuznými. Zatímco za celý loňský rok vyšly státní pokladnu slevy z jízdného zmíněným skupinám na zhruba 242 milionů, jen za letošní září, odkdy slevy platí, stát zaplatil 462 milionů. Kdo si hraje, prý nezlobí. 

Cestování vůbec patří k Vánocům rok od roku více a více. Letenkový portál Letuška.cz očekává pětinový nárůst prodejů letenek, přičemž nejčastěji míří Češi mezi 20. prosincem a 2. lednem do Paříže, Londýna a Dubaje. Nebrání jim v tom ani zadlužení, neboť po úvěru sáhne kvůli vánočním výdajům každý desátý Čech. Každý třetí navíc překročí plánovaný rozpočet. Jen tak dál.

Rozpočet bude muset překročit Správa železniční dopravní cesty. Státní instituce si chce nadělit přes čtyřicet milionů metrů čtverečních pozemků od Českých drah. Představy o ceně tohoto dárečku se ale liší o více než deset miliard korun. O konečné ceně transakce se rozhoduje právě v těchto adventních dnech. Otázka je, jaký miliardový kompromis nadělí jedna strana druhé. To budou drahé Vánoce.