Zápisník Michala Noska: Triumfy a pády

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jsou v kinech. Nový příběh J. K. Rowlingové se staronovými postavami je tentokrát spíše vážný. Především se jím ale otevírají vrátka dalších tří pokračování.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jsou v kinech. Nový příběh J. K. Rowlingové se staronovými postavami je tentokrát spíše vážný. Především se jím ale otevírají vrátka dalších tří pokračování. Zdroj: Vertical Ent., Warner Bros.

Do kin přilétla kouzelnická novinka studia Warner Bros a J. K. Rowlingové Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. U milovníků Harryho Pottera to vyvolalo nadšené reakce. Přesto kouzelná síla příběhů pomalu vyprchává.

Druhé pokračování zvířat sice celosvětově vévodí žebříčkům návštěvnosti, ale zatím vykazuje nižší tržby než jednička. A to ještě celý příběh není ani v polovině – Rowlingová totiž již dříve prohlásila, že se připravuje pětidílná série.

To příběh poškozených klientů H-Systemu vlekoucí se dvě desítky let pomalu končí. Ministerstvo financí totiž šedesátce z nich vyplatí definitivní odškodnění za soudní průtahy. Každý dostane 100 tisíc korun. Přestože tato nejaktivnější šedesátka klientů původně požadovala odškodnění ve výši čtvrt milionu, je 100 tisíc úspěchem, protože ostatní, kteří spor nevedli, od státu za průtahy soudů nedostanou nic.

Naopak úplnou katastrofou končí hvězdný příběh Carlose Ghosna, zachránce automobilek Nissan a Renault. Před lety se o něm psalo, že je nejtvrději pracující člověk v automobilovém byznysu a patří mezi nejmocnější muže planety. Nyní je všechno jinak. Ghosn jako šéf aliance Renault-Nissan-Mitsubishi automobilky údajně okrádal. Dříve nedotknutelného manažera zatkla tokijská prokuratura a příběh jeho úspěchu se pomalu a jistě hroutí.