Zápisník Pavla Otta: Zčápit, zbábit

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: Foto ČTK

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
6
Fotogalerie

Vytunelovat nebo odklonit patří k nezapomenutelným výrazům, které obohatily češtinu. Tvůrčí vztah Čechů k mateřskému jazyku nezná mezí, a tak přibývají další. Například zčápit nebo zbábit, tedy získat dotace či v přeneseném smyslu něco ztopit, čmajznout. Novotvary se mimo jiné týkají farmy Čapí hnízdo, pro niž tehdejší velkopodnikatel Andrej Babiš získal 50milionovou dotaci určenou pro menší firmy. Pěkný je i babikoš neboli nádoba na účtenky z on-line pokladen. Podobná slova lze doplňovat na webovou stránku cestina20.cz.

Po vyhazovu z vlády je o šéfovi ANO méně slyšet. Donedávna neodbytný pocit, že jeho rozchechtaná tvář na člověka vykoukne i ze záchodové mísy, je téměř ten tam. Když se ale Bohuslav Sobotka poroučel z čela ČSSD i postu jejího celostátního lídra, Babiš se neudržel. „Já jsem se na souboj s ním těšil, že si to spolu rozdáme jako chlapi před občany. Na to pan Sobotka nemá odvahu,“ rýpnul si. Ještě nedávno se přitom Babiš vytahoval, že bude na posledním místě středočeské kandidátky svého hnutí, aby si vyzkoušel oblibu u lidí. Že by se jich zalekl, když se nakonec stal jedničkou?

Po oznámení Sobotky rezignovat se novopečený lídr socialistů Lubomír Zaorálek pokusil o odlehčení. Řekl, že nebude odstupujícímu předsedovi děkovat, aby si nepřipadal jako na pohřbu. Hlavně, aby si tak nepřipadal po říjnových volbách.