Zdeněk Pečený: Hra s písmenky

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Země skupiny BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína, už prý tolik netáhnou. Myslí si to i Jim O’Neill, autor a popularizátor této chytlavé zkratky, která na více než deset let v myslích investorů spojila nepříliš podobné ekonomiky.

O’Neill nabízí novinku, skupinu ekonomik MINT – Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko. Opět naprosto nesourodé ekonomiky, ale hezky se zkratka vyslovuje a o to jde! Snadné výslovnosti nového akronymu musely ustoupit problémy s drogovými kartely v Mexiku, sociální napětí v Indonésii, napjatá bezpečnostní situace v Nigérii a její faktické rozdělení na sever a jih a tyranická turecká vláda a její problémy s kurdskými rebely.

Pokud se ani MINT nechytne, má pro něj autor těchto řádků v šuplíku další návrhy. Jako třeba KIVI – Korea, Indie, Vietnam, Indonésie anebo hůře vyslovitelné CIVETS – Kolumbie, Indonésie, Vietnam, Egypt, Turecko, Jižní Afrika.

Česká národní banka svou intervencí nepřipravené jedince a instituce zaskočila a postarala se o téma debat na dva týdny dopředu. Nezahálejí však ani prodejci elektroniky, kteří nám bezostyšně lžou, když tvrdí, že si dobrovolně snižují marže a i přes oslabující korunu drží ceny mobilů, tabletů a notebooků do Vánoc na stejné úrovni. Copak opravdu někdo věří tomu, že týden po oslabení koruny by se její nižší kupní síla mohla reálně promítnout do cen elektroniky? Zvláště před Vánocemi mají všichni plné sklady a nakoupeno už od léta. Bohužel zákazníci vyslyšeli prosby guvernéra ČNB a prodeje elektroniky trhají rekordy, takže její prodejce za lhaní žádný trest nečeká. Spíše naopak.