Zdeněk Pečený: Osmačtyřicet

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: CTK

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by ráda vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Ano, kvůli uprchlíkům. K tomu ale sdružení o dvou poslancích potřebuje padesát poslaneckých podpisů. A má jich? Ano, dva. A více jich podle ohlasů z Poslanecké sněmovny ani nebude.

Podobné názory sdílí sice i původní Okumurovo sdružení Úsvit, jenže spolu nevycházejí kvůli nepřátelskému rozchodu. Bude zajímavé sledovat, kam až štěpení politické pravice zajde. Deset hnutí po jednom poslanci?

Na poštách se bude platit kartou! Že už jsme to někde slyšeli? Ne jednou, mluví se o tom celé roky.
Proč se zpráva o tom, že do konce roku bude možné platit na největších 150 ze čtyř tisíc pošt kartou, objevila opět tento týden, a to navzdory tomu, že nesděluje nic nového? Snad aby se zaplnilo to prázdno.

Prázdno, které je mezi mluvením o placení kartou na poštách a skutečným placením kartou až příliš velké. Možná by stálo za to vzít si vzor z pražského magistrátu při otvírání tunelu Blanka. Sklopit hlavu a v tichosti to spustit. Bez velké publicity.

Pokles ceny akcií Volkswagenu, jak se zdá, nebere konce. Ještě před dvěma týdny se jeho akcie prodávala za 170 eur a v dubnu to dokonce bylo přes 250. Včera z toho zůstalo už jen 97 eur.

VW táhne dolů i další automobilky. Daimler, výrobce Mercedesu, za dva týdny spadl bezmála o pětinu. Vzhledem k tomu, že se začínají množit predikce akciového armagedonu, by investoři s nákupem mohli ještě vyčkat. Pokud se ale toto tempo udrží, automobilky budou své akcie přidávat k nákupu nového auta.