Alena Vitásková: Co znamená energetická síť

rozvodná síť

rozvodná síť Zdroj: ctk

Předchozí díly tohoto sloupku objasnily, z čeho sestávají ceny elektřiny a plynu. Z čeho však vyplývá jejich skladba?

V elektroenergetice a plynárenství se nachází pět úrovní nezbytných pro dodávku energie – výroba, přeprava respektive přenos, distribuce, služby operátora trhu a obchod. Ceny za služby operátora trhu, přepravu/ přenos a distribuci reguluje Energetický regulační úřad, a to proto, že to jsou takzvané přirozené monopoly.

Ponechme stranou obchod a služby operátora trhu a podívejme se na fyzickou cestu, kterou se elektřina a plyn dostávají ke konečným spotřebitelům. Celý proces dodávky začíná výrobou, přesněji zdrojem, který komoditu do sítě dodává. U elektřiny jsou to elektrárny různých druhů. Kromě obnovitelných zdrojů k nim patří tradiční zdroje, například uhelné a jaderné elektrárny. U plynu to jsou zdroje v tuzemsku i v zahraničí, ze kterých je nutné plyn dopravovat. Vlastní těžba v Česku pokrývá zhruba jedno procento celkové spotřeby v zemi. Cenu za výrobu ani skladování ERÚ nereguluje.

Pro dodávku jsou zásadní páteřní sítě, které jsou schopné přepravy/přenosu většího množství komodity jak v rámci Česka, tak ze zahraničí. U elektřiny je to přenosová soustava, u plynu přepravní soustava. Na přenosovou a přepravní soustavu jsou navázány distribuční soustavy včetně lokálních. Ty umožňují dodávku do odběrných míst, tedy do jednotlivých domů.

Příště se podrobněji zaměříme na elektroenergetiku. Oblast teplárenství je v tomto smyslu komplikovanější, proto je vhodné se jí věnovat později.

Autorka je předsedkyní ERÚ