Daniel Novák: Eskalátor v krizi

Výměna eskalátorů

Výměna eskalátorů

Krize musí být mnohem vážnější, než se zdá. Jinak totiž nelze vysvětlit, proč v Praze na zrekonstruovaném hlavním nádraží nedokáže nikdo už dva měsíce opravit jeden malý eskalátor. První měsíc bránila vstupu na pojízdné schody ohrádka. Druhý měsíc došlo k zásadní změně. Na ohrádce se objevil nápis: „Omlouváme se vám za dočasné omezení provozu způsobené technickou závadou.

Na odstranění závady pracujeme.“ Jako draci, asi. Pod vzkazem je podepsaná firma Grandi Stazioni, která má „hlavák“ v pronájmu, a správce nemovitostí ISS Facility. Obě velké firmy možná za zmíněné měsíce nedokázaly dát dohromady na opravu hotovost. Nyní tedy asi pro tuto operaci shánějí jiné financování. Držme jim palce.

V Rotavě začala radnice vykupovat byty, které kvůli dluhům navštívil exekutor. Často jde o byty, které město dříve zprivatizovalo. Radnice chce výkupem chránit společenství vlastníků například před odpojením vody pro celý dům kvůli exekuci na jeden byt. Hodlá též zabránit „realitkám“, aby do levně nakoupených bytů stěhovaly Romy odjinud. Ukazuje se, že privatizace bytového fondu vytvořila nová úskalí, za která teď budou muset mnohá města zaplatit. A to keš. Nebo na dluh.

Americký prodejce elektroniky Best Buy se stahuje z Evropy. Tesco se na oplátku stahuje z USA. Stahují kalhoty a brod přes močál krize je stále v nedohlednu.

A do toho se ještě rozbije eskalátor na „hlaváku“.