Daniel Novák: Jako vždycky

„Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.“ Někdejší ruský premiér Viktor Černomyrdin, budiž mu země lehká, takto v devadesátých letech glosoval peripetie ruské politiky. Výrok je však tak geniální, nadčasový a univerzální.

Bez mrknutí oka jej lze vztáhnout i na současné tuzemské poměry. Konkrétně na způsob, jakým stát nakupuje od soukromníků. Když totiž po minulých volbách, nesených z nemalé části étosem protikorupčního boje a transparentnosti, byla přijata takzvaná transparentní novela zákona o veřejných zakázkách, chvilku se zdálo, že už bude jen dobře.

Jenže rok se s rokem sešel a drtivá většina firem obchodujících se státem se v aktuálním průzkumu přiznala, že stále naráží na zakázky šité na míru. Stejně tak téměř tři čtvrtiny úředníků ve stejném průzkumu říkají, že státní tendry nejsou proti dobám slavných losovaček transparentnější ani co se za nehet vejde. „Všechno je takový, jako vždycky bylo,“ doplňuje Černomyrdina stejně geniální, nadčasová a univerzální skladba kapely Visací Zámek nazvaná „Jako vždycky“.

Inženýři kvůli vyvážení turbíny museli před týdnem vypnout turbogenerátor Temelína. Vše už je ale v pořádku a proud zase proudí. Ke zvýšení pohody přispívá také dnes zahájené protiteroristické cvičení Safeguard Temelin 2013. Naši sousedé z Rakouska a Německa by měli zkrátka více poslouchat už výše citovaný Visací Zámek: „Stejně jako boží hudba / chlapíků Led Zeppelin / stejně tak lahodí uchu / když zahučí Temelín.“