Dušan Kütner: Česko opět mírumilovné

Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto Zdroj: ctk

Po prezidentovi fikaně zcizujícím plnicí pero, po uprchlém Krejčířovi dominujícímu titulním stranám novin v JAR, po pražských taxikářích, před nimiž varuje každý průvodce, a premiérovi, jenž proslul „ochotou“ zúčastnit se pohřbu Nelsona Mandely, se objevil nečekaný hrdina. Díky němu o Česku prosáklo do světových médií i pár pozitivních poznámek.

Půlminutový záznam pochůzkáře hrajícího na piano v podloubí pražské Filozofické fakulty se totiž na YouTube blíží k milionu zhlédnutí, takže Česko zase na chvíli vypadá jako mírumilovná, múzám přející země. Ke stejnému závěru nakonec asi došli i pochůzkářovi nadřízení, protože jej za pochybení (nevěnoval se přece služebním povinnostem) nepropustí ani nedegradují. Ostatně stejně už není moc kam. Doufejme jen, že za odměnu nebude nasazen při nejbližším zásahu na nějaké té techno party či na buzeraci světově proslulého kytaristy hrajícího bez povolení na Karlově mostě.

Po nováckých receptech typu nadívané kuřecí kůže přichází další zvěrstvo – pardon, lahůdka – pro Čecháčky, kteří si tak rádi připadají chudě a uboze. Nedávno vydaná Hladová kuchařka nabízí recepty do deseti korun na porci včetně specialit typu knedloust nebo chlebaná. Dílko obsahuje i několik tipů na žebrání včetně rad, jak se dostat na opulentní vernisáže či rauty. No a poté, co dotyčný uživatel příručky utratí měsíčně jen tři stovky za obědy, může vzít ty tři tisíce, které mu zůstanou z životního minima, a jít se konečně rozšoupnout do restaurace nebo na koncert. Jak prosté.