Dušan Kütner: (Ne)dobrá práce

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla minulý týden ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. (foto ČTK)

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla minulý týden ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Sedm lidí z deseti si podle aktuálního průzkumu agentury STEM myslí, že vláda postupovala při metanolové aféře správně. Budiž. Po vypuknutí kauzy a úmrtí 28 lidí se ale snesla vlna kritiky na státní inspektory a celníky, kteří spadají pod vládní rezorty, že nad pančováním lihovin léta zavírali oči.

Škoda že vláda nepostupovala správně už před aférou. Na dobrou práci nevypadá ani postup policie u firmy Verdana. Policisté sice vypátrali nelegální sklad této firmy s 7600 lahvemi tuzemáku Likérky Drak s polovičním objemem metanolu. Nechala si ale upláchnout jednatele Verdany Roberta Sedlaříka a vyhlásila po něm celostátní pátrání. Překvapení, že.

Velké likérky se snaží využít situace a chtějí mimo jiné ztížit život pěstitelským pálenicím. Zbytečně. U nich se metanol opravdu neobjevil.