Dušan Kütner: Pláč? Ještě ne

loterijní terminál

loterijní terminál Zdroj: E15

Svaz obcí a měst pláče nad tím, že mu unikají stamiliony korun, které by obce získaly od zahraničních sázkových kanceláří provozujících weby v češtině z Malty či Gibraltaru, pokud by sídlily v Česku.

Podle nedávného průzkumu britské PricewaterhouseCoopers zase pro změnu přijde ČR během příštích pěti let o více než šedesát milionů eur na daních z internetového hazardu. Důvod? Nedostatečná liberalizace on-line herního trhu.

Problém tak není v tom, že se nový zákon zpozdí. Je v tom, že nový zákon nesnižuje nároky na udělení národní české licence a podle legislativní rady vlády není ani úplně v souladu s unijním právem.

Zahraniční sázkové kanceláře tak raději stále volí cestu podnikání a provozování webů v češtině z off-shoreových destinací v EU na základě směrnice Evropské komise o volném pohybu služeb. Mezi ně patří i sázení na sportovní výsledky.

Pro politiky je však slovo liberalizace zakázané slovo. Násilím ale do Česka daňového plátce těžko přitáhnou. To spíše na Maltu či Gibraltar přesunou svůj byznys tuzemské sázkovky ve snaze srovnat podmínky se zahraniční konkurencí. Teprve potom nastane ta pravá chvíle pro pláč.