Dušan Kütner: Už nám zase berou Prahu

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mrholle via Flickr

Proti pořádání masových běhů a cyklojízd v centrech měst čas od času protestuje část veřejnosti, které vadí, že se kvůli podobným podnikům jednou za půl roku na pár hodin uzavře několik ulic a náměstí pro provoz osobních aut a MHD.

Z posledních zpráv o omezení dopravy v Libni a Vysočanech kvůli nadcházejícímu mistrovství světa v hokeji jim tím pádem musí rovnou naskočit vyrážka velikosti mexického dolaru. Po celých sedmnáct(!) dní bude vždy od 14 hodin do půlnoci pro automobily uzavřeno množství tamních ulic a náměstí a na dalších bude zákaz parkování.

Uzavřena bude dokonce i část cyklostezky, aby náhodou cyklisté neočumovali české hokejisty v jejich rurálním hotýlku. Očekávejme proto vlnu protestů a petic proti privatizaci veřejného prostoru komerčním šolícháním kulatého kousku pryže.

Vyhlášený selfiesta Zdeněk Škromach a další selfiemaniaci by měli zpozornět. Ne všichni totiž sdílí vášeň pro fotografování sebe sama. Nyní se fenoménu šířícímu se jak mor ve středověku postavili podle BBC pořadatelé věhlasného tenisového Wimbledonu.

Zakázali používání selfietyčí, pomoci nichž lze pořídit vlastní fotografie mobilem z o něco větší vzdálenosti bez toho hloupého protáhnutí obličeje. Již dříve zatrhla selfietyče britská Národní galerie a fotbalový klub Tottenham Hotspur. Některé e-shopy přitom nedávno věnovaly selfie držákům vlastní kategorii v katalozích – uvidíme, zda je po tažení proti těmto pomůckám zase nezruší.