Glosa Martina Čabana: Zemanova kratochvíle

Miloš Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy

Miloš Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy Zdroj: reprofoto Twitter

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se 10. října ve Štrasburku v budově Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PSRE) setkal s úřadujícím předsedou PSRE Rogerem Galem.
Český prezident Miloš Zeman se podepsal do pamětní knihy před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) 10. října ve Štrasburku. Vpravo je úřadující předseda PSRE Roger Gale.
Český prezident Miloš Zeman hovoří s novináři před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) 10. října ve Štrasburku.
4
Fotogalerie

Možná byl Miloš Zeman zklamaný, že svým nedávným projevem na Valném shromáždění OSN pramálo zaujal, a tak chtěl na jiném mezinárodním fóru zaujmout více. Nutno říci, že při projevu a diskuzi na Parlamentním shromáždění Rady Evropy se mu to podařilo. Považovat ruskou anexi Krymu za hotovou a nevratnou věc může určitě svobodně každý.

Stejně jako myslet si, že Rusko by se ze svého prohřešku mohlo třeba vykoupit ropou. Vtělit ale v pozici hlavy státu takovou myšlenku do oficiálního projevu před mezinárodním publikem, to je úplně jiná disciplína. V případě Miloše Zemana by se dala nazvat „kdo doskočí nejdál od oficiální linie české zahraniční politiky“.

Že si český prezident mnohem více láme hlavu s tím, co si myslí ruský prezident, než s tím, co si myslí česká vláda, není nic moc nového. Přesto důraz, s nímž se Miloš Zeman bral za ruské zájmy, byl tentokrát ještě silnější a patrnější než jindy. Zeman si rozhořčené reakce z Ukrajiny i z Česka pravděpodobně užil. Už onehdy se svěřil, že čím více lidí naštve, tím je mu lépe. Není to ovšem kratochvíle hodná hlavy státu.