Glosa Petra Peška: Nepomoc

Andrej Babiš v roušce na tiskovce po jednání vlády

Andrej Babiš v roušce na tiskovce po jednání vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Andrej Babiš v roušce na tiskovce po jednání vlády
Jan Hamáček v roušce a červeném svetru na tiskovce po jednání vlády
Adam Vojtěch, Jan Hamáček, Andrej Babiš a Karel Havlíček v rouškách na tiskovce po jednání vlády
Adam Vojtěch a vládní mluvčí Jana Adamcová v rouškách na tiskovce po jednání vlády
Roman Prymula v roušce na tiskovce po jednání vlády
9
Fotogalerie

Ve štědrosti, tedy té oznamované, není třeba vládě cokoliv vytýkat. Možná snad až přílišnou velkorysost. Místo adresnosti jako obvykle volí plošná řešení. Ale budiž, doba je zlá. Jenže se také čím dál víc začíná projevovat další z typických neřestí současné garnitury, rozpor mezi sliby a realitou. 

Na sociálních sítích lze najít řadu zoufalých reakcí, kdy se tedy podnikatelé dočkají té bezúročné pomoci a jak dlouho budou ještě v pořadí. A jaksi se to zpozdilo i u avizovaného kurzarbeitu či 15tisícového příživného  pro živnostníky. Je to vlastně souboj českých rčení. Slibem nezarmoutíš, jak zní jedno. A druhé – kdo rychle dává, dvakrát dává. Stačí si vybrat.

Pražští podnikatelé jsou ale jakýchkoliv dilemat ušetřeni. Jelikož působí v hlavním městě, a tedy podle měřítek EU v bohatém regionu, na peníze pocházející z evropských fondů zatím nedosáhnou. Samozřejmě jde o platná pravidla. Vláda ale na ně mohla reagovat dřív a pružněji. Ale vlastně co, vždyť právě z hlavního města pochází nejvíc nakažených…