Igor Záruba: Ekonom víry

Norbert Walter

Norbert Walter Zdroj: profimedia.cz

Zemřel dlouholetý šéfekonom Deutsche Bank, profesor Norbert Walter (67). Do českého tisku se tato zpráva nedostala. Myslím si, že měla. V pomenším vousatém ekonomovi ztratila totiž analytická scéna u sousedů jednu z nejvýraznějších postav.

Absolvent Goetheho univerzity ve Frankfurtu a hluboce věřící katolík chtěl být knězem. Místo toho usedl na 19 let do důležité židle v Deutsche Bank. Proslul důsledností svých postojů, jeho bloggy patřily mezi nejčtenější.

Bance vtiskl punc společenské instituce se sociální odpovědností, kancelář ve 24. patře si vytapetoval fotografiemi z rodinného života. V roce 2005 s ním spolupracoval i autor těchto řádků. Požádal ho o písemný komentář k předčasným německým volbám. Napsal ho obratem a zdarma…

Osmdesát hodin práce týdně, 250 nocí ročně mimo domov kompenzoval Norbert Walter dvěma měsíci pobytu v Asii. „Nehodím se do stále rychlejšího světa investičního bankovnictví a nechci dostat nepřipraven varovný signál od lékaře nebo Boha,“ tvrdil při odchodu do penze v roce 2009. Bůh se ozval právě teď.